maandag, 25. januari 2010 - 11:34

Capelle aan den IJssel krijgt 'dierenpolitie'

Capelle aan den IJssel start voor de periode van één jaar een proef waarbij gemeentelijke toezichthouders kunnen optreden tegen mishandeling en verwaarlozing van dieren, zo meldt de gemeente op haar website.

De proef vindt plaats op initiatief van minister Gerda Verburg van het ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit en wethouder Joost Eerdmans van dierenwelzijn.

Met de proef kunnen buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA), in geval van mishandeling of verwaarlozing, dieren in beslag nemen. Tot nu toe konden de BOA’s weinig doen bij signalen van dierenleed. Met de uitbreiding van de taken van BOA’s kan dierenleed vanaf de eerste melding worden aangepakt. Er worden twee Capelse BOA’s aangewezen als dierentoezichthouder.

Na dit jaar wordt de proef geëvalueerd; op basis van de resultaten van de proef wordt landelijke invoering overwogen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt op korte termijn contact op met de gemeente Capelle aan den IJssel over het opbouwen van expertise rond de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Zodra dit geregeld is kan de proef van start.
Provincie:
Tag(s):