woensdag, 24. maart 2010 - 17:22

Celstraf en TBS geëist voor in brand steken dieren

Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft woensdag een gevangenisstraf van 155 dagen en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 29-jarige man uit Zoeterwoude. Hij wordt ervan verdacht in de periode april 2008 tot september 2009 vijf dieren te hebben gestolen, mishandeld en gedood in Zoetermeer en Zoeterwoude.

Daarnaast wordt hij verdacht van vernieling van park- en straatmeubilair door deze te bekladden en het vernielen en in brand steken van eigendommen van zijn voormalige werkgever.

Vanaf 2008 werden er in de omgeving van Zoeterwoude en Zoetermeer diverse meldingen gedaan van dierenmishandeling. Er werden verminkte en soms in brand gestoken lammetjes en geitjes gevonden.

Soms waren deze dieren ‘tentoongesteld’ zoals bijvoorbeeld in juli 2009 toen op het Molenpad in Zoeterwoude een dood geitje werd gevonden. De buik was opengesneden en het geitje was in brand gestoken. Met beide achterpoten hing het beest aan een picknicktafel. In mei van dat jaar werd ook al een verminkt lammetje op een picknicktafel gevonden aan de Broekwegkade in Zoetermeer.

Camera
Vlakbij de locaties waar de dieren verminkt werden aangetroffen, vond de politie een aantal keer ook tekeningen en teksten die verwezen naar dierenmishandeling. Deze tekeningen werden herhaaldelijk aangetroffen op een picknicklocatie in Zoeterwoude. Daar is vervolgens een camera opgehangen.

Kort daarna was er op de camerabeelden te zien dat een man iets schreef of tekende op de picknicktafel. Door middel van deze beelden werd de verdachte herkend en kon hij in zijn woning worden aangehouden. Daar trof de politie ook twee tekeningen aan die sterk leken op de tekeningen die op de picknicktafels zijn aangetroffen.

De verdachte heeft bekend dat hij de geiten en lammetjes heeft gedood. Verder bekende hij ook dat hij eigendommen van zijn voormalige werkgever heeft vernield, zoals bijvoorbeeld bedrijfsvoertuigen en dat hij een zeecontainer met gereedschap in brand heeft gestoken.

Ernst van het feit
De officier van justitie rekent het de verdachte ernstig aan dat hij, naast het afslachten van de dieren, ze ook op een gruwelijke wijze tentoonstelde op plekken waar mensen met hun kinderen wandelden. Gedurende anderhalf jaar heeft de omgeving moeten leven met de wetenschap dat mogelijk iemand uit de buurt deze schokkende feiten pleegde.

Ook al heeft de verdachte verklaard dat hij echt wilde stoppen met de plegen van de strafbare feiten en walgde van zijn eigen daden, ging hij toch door met het plegen van strafbare feiten. De officier vindt het van groot belang dat voorkomen wordt dat de verdachte weer soortgelijke of ergere strafbare feiten gaat plegen en acht daarom langdurige en verplichte psychiatrische behandeling op zijn plaats.

De rechter doet over twee weken uitspraak.
Provincie:
Tag(s):