woensdag, 28. april 2010 - 11:43

Celstraffen voor ongeregeldheden Culemborg nieuwjaarsnacht

Arnhem

De rechtbank Arnhem heeft vandaag vier verdachten veroordeeld in de zaak van de gewelddadigheden afgelopen Nieuwjaarsnacht in Culemborg. In die nacht waren er ernstige conflicten tussen mensen uit de Molukse bevolkingsgroep enerzijds en de Marokkaanse bevolkingsgroep anderzijds. De zaak tegen een Marokkaanse verdachte heeft de rechtbank op verzoek van de verdediging aangehouden in verband met nader onderzoek dat moet worden verricht.

In de zaak tegen vier mannen van Molukse komaf heeft de rechtbank uitspraak gedaan. De 44-jarige ( 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk) en de 27 -jarige ( 28 maanden waarvan 6 voorwaardelijk) verdachten worden veroordeeld tot een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor onder meer poging doodslag en openlijke geweldpleging.

De andere twee verdachten (de 26-jarige verdachte 140 dagen waarvan 89 dagen voorwaardelijk en de 21-jarige 127 dagen waarvan 90 voorwaardelijk en een werkstraf van 60 uur waarvan 30 voorwaardelijk) zijn veroordeeld voor onder meer openlijke geweldpleging tot een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf, waarbij aan één van deze twee eveneens een werkstraf is opgelegd.

De rechtbank heeft bij een van de verdachten een hogere straf opgelegd dan de officier van justitie heeft geëist. De eis om de verdachten huisarrest op te leggen met oud en nieuw voor de komende twee jaren is in alle zaken afgewezen.

De mannen werden verdacht van verschillende geweldsdelicten. De verdachten hebben alle vier ontkend bij de bedoelde gewelddadigheden aanwezig te zijn geweest en elk gesteld dat het onmogelijk is dat zij zijn herkend door de (Marokkaanse) aangevers en getuigen. Voorts hebben alle verdachten een alibi, onderbouwd door getuigen, naar voren gebracht.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de verklaringen van aangevers en getuigen, die allen dezelfde vier verdachten hebben herkend, betrouwbaar zijn. Het door elk van de verdachten aangevoerde alibi heeft de rechtbank niet sluitend geacht, nu de verklaringen van verdachten en getuigen voldoende tijd laten om het feit/de feiten te hebben gepleegd.
Provincie:
Tag(s):