donderdag, 27. mei 2010 - 2:21

Coffeeshop Checkpoint terecht gesloten

Terneuzen

De gemeente Terneuzen vindt dat zij de coffeeshop Checkpoint terecht heeft gesloten.

In 2008 trok de burgemeester de gedoogverklaring van de coffeeshop in. Uit controles was gebleken dat de coffeeshop de voorwaarden van de gedoogverklaring herhaalde malen niet naleefde door een te omvangrijke voorraad van softdrugs in de shop te hebben. Een eerdere inval leidde tot een half jaar sluiting en de tweede inval tot een definitieve intrekking van de gedoogvergunning. Beide procedures bij de bestuursrechter dienen woensdag in Middelburg.

Checkpoint vindt dat de gemeente de gedoogverklaring onterecht heeft ingetrokken, en tekende beroep aan. De bestuursrechtszaak staat formeel los van de strafrechtszaak die eerder diende. Daarin werd Checkpoint al veroordeeld vanwege onder meer overtreding van de handelsvoorraad.

Burgemeester Lonink: “De verantwoordelijkheden voor overtredingen van de gedoogverklaring (zoals te veel voorraad) worden door Checkpoint bij anderen neergelegd waardoor de zaak ingewikkeld wordt gemaakt. Dat is onterecht, want bij de overtredingen waar we het nu over hebben is het verhaal glashelder: de coffeeshop heeft de regels overtreden. Er is zelf gekozen voor een te grote voorraad zodat ze makkelijker grote aantallen klanten konden bedienen. Dat is de keuze en werkwijze van de ondernemer geweest. Onze maatregelen die gericht waren op het beheersen en terugdringen van overlast, kun je daarin niet betrekken. Want drugstoeristen kwamen niet voor parkeerplaatsen, niet door een verkeersbord en niet voor een gunstige ligging van de shop. Ze kwamen gericht voor het ruime aanbod van softdrugs, waarvan - tegen de regels in - veel te veel op voorraad was. Vanaf de opening stonden de gedoogregels, met als doel het bedienen van de lokale markt, op papier. Daar is nooit wat aan veranderd.”

Dat de gemeente de kritische vraag krijgt waarom het zo lang geduurd heeft voordat de shop werd gesloten, terwijl er zo veel bezoekers kwamen, kan de gemeente begrijpen maar heeft daar een verklaring voor. Burgemeester Lonink: “Je kunt een grote coffeeshop zijn zonder dat je de regels overtreedt. Er zijn namelijk meer coffeeshops in grensstreken met duizenden bezoekers per dag. Als je een zaak sluit, moet je daarvoor harde bewijzen hebben. Dat kun je niet met vermoedens doen. Met het OM en politie was eerder afgesproken dat onderzoek zou worden gedaan naar de werkwijze van Checkpoint. Toen die bewijzen door de invallen op tafel kwamen, hebben wij gehandeld. Omdat het om herhaalde overtredingen ging, kon een maatregel niet achterwege blijven. Ons beleid is in deze net zo streng, zo niet strenger, als dat van andere gemeenten.”
Provincie:
Tag(s):