dinsdag, 28. september 2010 - 16:07 Update: 08-07-2014 0:30

Consumenten zien op tegen auto inruilen

Den Haag

Meer dan helft van de Nederlanders vindt het inruilen van hun oude auto
een noodzakelijk kwaad, vervelend of lastig. Dat blijkt uit onderzoek
van de ANWB. Slechts 29% vindt het juist een sport om de beste deal te
maken bij de aanschaf van een nieuwe auto waarbij de eigen auto wordt
ingeruild.

De ANWB deed dit onderzoek om te zien hoe leden het inruilen van auto’s ervaren en of de leden extra hulp willen hebben. De helft van de leden geeft aan extra hulp te willen. Bij vrouwen ligt dat percentage nog hoger. Zowel mannen als vrouwen willen advies en informatie over alles wat bij het kopen van een nieuwe auto komt kijken. Dat kan gaan over inruilen, leveringstermijn tot en met de koopovereenkomst en garanties.

Ongeveer 30% van de Nederlanders heeft in afgelopen twee jaar een auto ingeruild of is het nog van plan. De ANWB verwacht de komende periode een toenemende behoefte aan auto-informatie. Redenen zijn dat het kabinet duidelijkheid heeft gegeven rond de autobelastingen en de subsidies bij de aanschaf van auto’s die weinig CO2 uitstoten. Ook door het vrijvallen van het spaarloon zullen meer mensen zich gaan op de aanschaf van een andere auto oriënteren. De autoadvieslijn van de ANWB krijgt circa 70.000 keer telefoontjes per jaar van leden die informatie willen op autogebied.

Opvallend is dat de inhoud van de adviezen verschuift van puur technische informatie, naar adviezen die mensen ondersteunt in hun onderhandelingen bij de koop en de verkoop van auto’s. Ook wordt de ANWB steeds vaker gevraagd haar mening te geven en duidelijkheid te bieden over reparaties en onderhoudsbeurten en de daarmee samenhangende kosten.
Categorie:
Tag(s):