maandag, 21. juni 2010 - 13:57 Update: 08-07-2014 1:04

Cruijff: 'Verhoudingen bij Oranje kloppen nog niet helemaal'

(Elfvoetbal) Volgens Johan Cruijff is er positioneel gezien nog een hoop ruimte voor verbetering bij het Nederlands elftal. Dat laat de voormalig ster van onder meer Ajax en FC Barcelona weten in zijn wekelijkse column in De Telegraaf.

"Wat dat betreft, is het voor de opbouw ongelooflijk belangrijk dat er voorin mensen diep staan, waardoor de tegenstander een paar stappen terug moet. Zo ontstaat er meer lucht voor de verdedigers tijdens de opbouw, meer ruimte om te combineren op het middenveld en tegelijk ook meer ruimte voor de aanvallers. Het mooie is dat je het verdedigend ook meteen goed afdekt."

"Op dit moment kloppen de verhoudingen nog niet helemaal. Daardoor zie je iemand als Robin van Persie te veel lopen, maar daarin ligt niet zijn kracht. Maar als je jezelf opsluit, door te weinig diepte in je spel te brengen, dan komen juist dergelijke spelers in de problemen. Het lijkt iets kleins, maar op dit niveau hebben zulke details vaak grote consequenties. Ik ben benieuwd hoe Nederland dit straks in gaat vullen."

Cruijff meent dat er mogelijkheden zat zijn. "Iemand als Dirk Kuijt is geloof ik wel op drie posities inzetbaar, Mark van Bommel op zeker twee plaatsen en met jongens als Sneijder, Van der Vaart en Van Persie kan je ook veel kanten op. Voor alle duidelijkheid, het is geen kwestie van je hele organisatie omgooien. Juist niet. Het gaat soms maar om één of twee posities per wedstrijd. Om zo het verschil te kunnen maken."
Categorie:
Tag(s):