dinsdag, 20. april 2010 - 15:51 Update: 08-07-2014 0:31

De computer bedienen, zonder iets aan te raken

Enschede

Computers bedienen zonder ze aan te raken, alleen met behulp van hand- en armgebaren: het klinkt futuristisch, maar het is al mogelijk.

CTIT-onderzoeker Wim Fikkert van de Universiteit Twente onderzocht met welke gebaren mensen een dergelijke computer van nature zouden bedienen. Opvallend genoeg kozen de meeste proefpersonen uit zichzelf voor dezelfde gebaren. Fikkert promoveert op 11 maart aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica op zijn onderzoek.

We zijn gewend om de computer te bedienen met een toetsenbord en een muis. Sinds enkele jaren zijn daar de touchscreens bij gekomen. De volgende stap is dat we de computer kunnen bedienen zonder iets aan te raken. Wim Fikkert van de Universiteit Twente onderzocht hoe mensen met enkel hand- en armgebaren computers kunnen bedienen. Hij ging hierbij niet uit van de techniek, maar keek welke gebaren mensen van nature zouden gebruiken voor de bediening. Opvallend was dat de meeste proefpersonen automatisch voor dezelfde gebaren kozen. De gebruikers bleken voor elk commando een apart gebaar te kiezen en hielden ook aan deze keuze vast. Verder viel op dat de gebruikers expliciet hun handvorm veranderden bij het begin van een gebaar en ontspanden aan het eind van een gebaar.

Methode

Fikkert gebruikte verschillende proefopstellingen voor zijn experimenten. In de meest eenvoudige opstelling verkeerden de proefpersonen in de veronderstelling dat ze zelf met hun gebaren een computer bedienden, terwijl iemand anders dit feitelijk deed. In de meest geavanceerde opstelling interacteerden de proefpersonen in het Twentse Smart Experience laboratorium zelf met een scherm van 4 bij 1,5 meter. Ze bedienden het systeem met behulp van draadloze lasers op de bovenkant van de hand (waarmee ze kunnen wijzen) en kleine knopjes op de vingers (waarmee ze commando's konden geven).
Categorie:
Tag(s):