zaterdag, 25. december 2010 - 12:53 Update: 08-07-2014 1:01

'De Zwarte Panter' (88 jaar) is niet meer

(Elf Voetbal) Frans de Munck is overleden. De voormalige doelman, wellicht de beste die Nederland ooit heeft gekend, stierf vrijdagavond om 18.30 uur op 88-jarige leeftijd in zijn woonplaats Arnhem.

De Munck was in alle opzichten een bijzondere doelman. Niet alleen was hij tussen 1949 en 1960 de vaste keeper van het Nederlands elftal, stond hij aan de basis van het ontstaan van het profvoetbal in ons land, maar hij was ook een van de eerste keepers in ons land met een bijnaam: De Zwarte Panter. Hij verwierf die bijnaam door zijn charismatische verschijning. Zijn gitzwarte haren, zwarte keepersshirt, zwarte keepersbroek en zwarte kousen. Dat gecombineerd met zijn katachtige reflexen, werd de bijnaam geboren.

De oud-international, geboren op 20 augustus 1922 in Goes, was actief voor Fortuna '54, VV Goes, Sittardse Boys, 1. FC Köln, BV Veendam en SC Cambuur. In 1958 werd hij kampioen van Nederland met DOS. De Munck speelde 31 interlands voor Oranje. Hij debuteerde op 23 april 1949 in een vrienschappelijke interland tegen Frankrijk. Oranje won dat duel met 4-1.

De Munck nam in maart 1953 ook deel aan de beroemde 'watersnoodwedstrijd' tussen het Nederlands elftal en Frankrijk in Parijs. Dat duel, dat in een 2-1 overwinning voor Oranje eindigde, was bedoeld om geld op te halen voor de slachtoffers van de watersnoodramp in met name de provincie Zeeland, enkele weken daarvoor. Oranje trad in Parijs aan met een team dat bestond uit profs die in het buitenland speelden. Nederland kende op dat moment nog geen profvoetbal.

De wedstrijd in Parijs wordt algemeen gezien als de aanleiding voor het ontstaan van betaald voetbal in Nederland. Een jaar later werd de eerste betaaldvoetbalwedstrijd in Nederland gespeeld tussen Alkmaar'54 en VVV.

Nederland en Frankrijk arrangeerden in 2004 een oefenwedstrijd om de 'watersnoodwedstrijd' van 51 jaar daarvoor te herdenken. De Munck was speciale gast bij dat duel, samen met Cor van der Hart, Rinus Schaap en Gerrit Vreeken, op dat moment de enige overlevenden van het elftal dat in Parijs speelde (zie foto, De Munck staat links naast toenmalig Oranje-aanvoerder Phillip Cocu). Het viertal kreeg in Rotterdam een jubileumspeld die ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het betaalde voetbal was ontwikkeld.

De Munck werd in het begin van de jaren vijftig, toen voetbal nog werd gezien als een amateursport, voor een jaar geschorst door de KNVB omdat hij geld zou hebben aangenomen bij Sittardse Boys. Hij vertrok daarop naar de Duitse club 1. FC Köln. Na zijn actieve voetbalcarrière werkte 'de Zwarte Panter' als trainer bij Vitesse, Club Brugge en Lierse SK.
Categorie:
Tag(s):