zaterdag, 3. juli 2010 - 22:40

Defensie ingezet voor bestrijding heidebrand

Geldrop

De brandweer heeft de brand op de Strabrechter Heide bij Geldrop onder controle maar om het zo te houden en ter ondersteuning van het nablussen wordt extra Defensiepersoneel en materieel ingezet.

Door het blussen en de regenval wordt het terrein moeilijker begaanbaar voor brandweerwagens. Genievoertuigen van de landmacht worden ingezet om eventueel vastzittende brandweerwagens lostrekken zodat ze ongehinderd verder kunnen blussen. De graafmachines van de genie staan ook klaar om eventueel brandgangen door de bossen en heide te maken. De brandweer kan dan via deze paden dieper het gebied in om te blussen.

De Koninklijke Landmacht zet zondagmorgen 100 militairen met terreinvoertuigen en waterwagens in om de brandweer te ontlasten met het nablussen. Hierdoor kunnen de brandweerkorpsen zich ook weer richten op de overige lokale brandweertaken. De militairen, afkomstig uit Havelte, hadden dit weekend de piketdienst voor nationale inzet. Omdat de inzet van de militairen enkele dagen gaat duren worden zij na het weekend afgelost door militairen van de dichterbij gelegen kazerne uit Oirschot.

De reeds ingezette twee E-One blusvoertuigen (Crashtenders) van de Koninklijke Luchtmacht worden met wisselbemanningen permanent in bedrijf gehouden om verder te blussen. De ook al aanwezige terreinvaardige brandstofwagen van de Koninklijke Landmacht blijft ook op locatie. Deze wagen voorziet de brandweerwagens in het terrein van brandstof zodat zij ongehinderd door kunnen gaan met blussen. Het team van Regionaal Militair Commando Zuid blijft de civiele crisisstaf ondersteunen en adviseren.
Provincie:
Tag(s):