woensdag, 10. februari 2010 - 19:38

Dertig criminele jongeren opgepakt

Eelde

De politie heeft met het verhoor van een groep van dertig jongeren meerdere gevallen van vernieling, inbraak, diefstal en mishandeling in Eelde, Paterswolde en Groningen opgelost. De verdachten zijn afkomstig uit Eelde, Eelderwolde, Roden, Zuidlaren, Vries, Groningen, Wijk bij Duurstede, Yde, Annen, Haren, Schipborg en Wapenveld en variëren in leeftijd van 15 tot 22 jaar oud.

Bij de politie kwamen sinds juli 2009 uit Eelde, Paterswolde en Groningen veel aangiften en meldingen binnen van inbraak, vernielingen, diefstal en mishandeling in. Voor de politie in Noordenveld-Tynaarlo was dit aanleiding om in 2009 een onderzoek te starten. Dit onderzoek leidde uiteindelijk tot oplossing van veel zaken en een omvangrijk dossier.

Alle feiten zijn gepleegd in groepsverband, in wisselende samenstelling en veelal onder invloed van alcohol. Er is geen eenduidig motief aan te wijzen voor het plegen van deze delicten. Alle dertig verdachten zijn in afwachting van het justitieel vervolg op deze zaak in vrijheid gesteld. Het onderzoek is in de afrondende fase en de politie zal vervolgens het dossier overdragen aan het Openbaar Ministerie. Omdat de strafbare feiten in groepsverband zijn gepleegd wordt tegen het merendeel van de verdachten ook proces-verbaal opgemaakt voor het misdrijf openlijke geweldpleging.

De weggenomen goederen zijn voor een groot gedeelte door de politie achterhaald en terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaars. In totaal is 35 keer aangifte gedaan. De totale schade wordt geschat op enkele tienduizenden euro’s.

Feiten:

In Eelde werd vanaf juli 2009 twee keer ingebroken in een jeugdsoos en één keer in een school. Bij twee kinderopvanglocaties werden vernielingen gepleegd en goederen weggenomen en een bushok en diverse ruiten van een woning werden vernield. Ook musea in deze plaats moesten het ontgelden en ook daar werden diverse vernielingen gepleegd.

Bij scholen in Eelde, Paterswolde en Yde en in meerdere tuinen van woningen in Eelde en Paterswolde werden vernielingen gepleegd. Een zwembadcomplex in Paterswolde werd voorzien van graffiti, er werden vernielingen gepleegd en er werd een keer ingebroken. In Paterswolde vond een mishandeling plaats in de relationele sfeer. In Groningen waren vier van de verdachten verantwoordelijk voor een geval van zware mishandeling. Hierbij werd een aangever door de vier verdachten geslagen en geschopt.

Deze reeks van vernielingen, inbraken, en mishandelingen heeft een behoorlijke impact gehad op inwoners van Eelde en Paterswolde. De politie gaat er vanuit dat met het oplossen van deze zaken de rust in deze omgeving zal terugkeren.
Provincie:
Tag(s):