donderdag, 25. maart 2010 - 22:04

Dierenpark Emmen het populairst bij Drentse bevolking

Emmen

De Drentse bevolking heeft binnen de cultuursector de meeste waardering voor Dierenpark Emmen. Ook aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork hecht men veel waarde. Dit blijkt uit een grootschalig merkenonderzoek in de Drentse cultuursector door Hendrik Beerda Brand Consultancy in opdracht van Kunst & Cultuur Drenthe. De onderzoeksresultaten zijn 24 maart tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe gepresenteerd.

Onder vrijwel alle geledingen van de Drentse bevolking staat Dierenpark Emmen aan kop, onafhankelijk van leeftijd, geslacht of opleiding. Bij vergelijking met andere onderzoeken blijkt de dierentuin onder de Drentse bevolking zelfs populairder te zijn dan het Rijksmuseum onder de inwoners van Amsterdam en omgeving.

Opvallend is ook de belangrijke rol die de vrijetijdskunst speelt in de Drentse cultuursector. Maar liefst vijf amateurgezelschappen behoren tot de Drentse ranglijst van 50 cultuurorganisaties met de sterkste reputatie. In volgorde van kracht gaat het hierbij om de volgende gezelschappen: ‘t Aol' Volk, ‘t Volk van Grada, Drents Jeugdorkest, Muziekvereniging De Bazuin en Christelijke Muziekvereniging 'Wilhelmina'. ‘t Aol' Volk heeft een sterkere reputatie dan het dansfestival SIVO dat jaarlijks circa 25.000 bezoekers trekt.

Voor het reputatieonderzoek zijn ruim 4.000 mensen ondervraagd. De gemiddelde Nederlander is gevraagd naar de bekendheid en reputatie van personen en organisaties die actief zijn in de cultuursector. Vervolgens is onder de Drentse bevolking navraag gedaan naar de positie van de musea, bioscopen, podia, gezelschappen en andere cultuuraanbieders in de provincie. Vergelijkbaar onderzoek werd eerder uitgevoerd in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Leiden.

De onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd tijdens het Kunst en Cultuur Gala Drenthe van 24 maart in Schouwburg Ogtrop in Meppel. Tijdens dit gala zijn ook de prijzen uitgereikt aan de meest getalenteerde persoon en groep binnen de Drentse cultuursector en aan de persoon die het meest vernieuwende idee heeft ontwikkeld voor de commandantswoning op het terrein van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Top-10 van sterkste merken in de Drentse cultuursector
1. Dierenpark Emmen
2. Herinneringscentrum Kamp Westerbork
3. TT-Festival
4. De Tamboer
5. Drents Museum
6. Zuidlaardermarkt
7. Bloemencorso Eelde
8. Mooi Wark
9. Openluchtmuseum Ellert & Brammert
10. Monumentendorp Orvelte
Provincie:
Tag(s):