zondag, 9. mei 2010 - 16:12

Dierenverzorgster mee op missie in Uruzgan

Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) bezocht afgelopen week verschillende dorpen ten westen van de Helmand rivier in Uruzgan. Voor de eerste keer is er een dierenverzorgster meegegaan.

Dierenarts-assistent sergeant der eerste klasse Sis, normaal gesproken verbindelaar, heeft ezels, schapen, koeien, geiten, kippen en honden behandeld en adviezen gegeven aan de eigenaren.

'Ik heb gekeken hoe de dieren erbij staan, de hoeven en wonden verzorgd en gecontroleerd of ze genoeg en gevarieerd te eten krijgen', aldus de dierenverzorgster. 'Zo was er een pasgeboren geit met een ontstoken navelstreng die ik heb schoongemaakt. Ook was er een schaap met de melkziekte. Met de juiste medicijnen kan het schaap er zo weer bovenop zijn.'

Maagklachten

De eigenaar van een koe is geadviseerd over het voer, zodat de maagklachten, van de al dagen niet meer etende koe, weer voorbij gaan. De mensen in dit gebied zijn zuinig op hun veestapel en waren erg dankbaar met deze hulp. 'Ik ben blij dat ik dit voor de Afghanen en hun dieren heb kunnen doen', aldus sergeant Sis.

Levensbelang

Meer dan een lapje grond en een paar dieren hebben de lokale bewoners in dit gebied niet om in hun levensonderhoud te voorzien. Ze hebben een waakhond ter bescherming, kippen voor de eieren of een koe voor de melk. Goede verzorging van de veestapel is essentieel voor deze Afghanen.

Drinkwater

Tijdens deze meerdaagse operatie heeft het PRT in diverse dorpen met de dorpsoudsten gesproken over de start van een aantal kleine opbouwprojecten, zoals waterpompen en irrigatiekanalen. De dorpen in dit gebied zijn arm en hebben een grote behoefte aan basisvoorzieningen, zoals schoon drinkwater.
Provincie:
Tag(s):