donderdag, 29. april 2010 - 23:03

Dodenherdenking 4 mei kamp Westerbork

Westerbork

Jaarlijks wordt op 4 mei ’s avonds de dodenherdenking op het terrein van kamp Westerbork gehouden. Aan deze herdenking nemen de laatste jaren 4.000 à 5.000 belangstellenden deel. Vanaf de slagboom bij de ingang van het kampterrein vertrekt de stille tocht om 19.15 uur over het kampterrein.

Aan de kop van de stoet lopen oud-kampgevangenen en leerlingen van de basisscholen uit Westerbork die de monumenten hebben geadopteerd. Tijdens de tocht wordt de uit het kamp afkomstige klok geluid en gaan de grote radiotelescopen langzaam in de rouwstand.

Bij het Nationaal Monument Westerbork volgt een kort programma waaraan overlevenden en volgende generaties en kinderen bijdragen. Drie generaties Nagel vertellen hoe de oorlog hun leven getekend heeft: Edith Nagel-Ossendrijver (1931), haar dochter Yoeke Nagel (1963) en kleindochter Sammy van der Weijden (1993). De Joodse Edith heeft dankzij onderduik de oorlog overleefd; haar moeder werd via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd en daar vermoord.

De persoonlijke overdenking wordt uitgesproken door Hetty Sluiter-Szper (1926). Zij zat een jaar in kamp Westerbork en werd met een van de laatste transporten in september 1944 naar Theresienstadt gedeporteerd. Daar werd Hetty met haar ouders bevrijd.

Twee muzikale bijdragen zijn er van tekstschrijver/componist/musicus Maarten Peters. Ieder jaar schrijft hij een nieuw lied speciaal voor deze herdenking. Martine Ouwersloot is een van de winnaars van het ‘Dichter bij 4 mei’-project en draagt het door haarzelf geschreven gedicht voor.

Altijd wordt op 4 mei in Westerbork het Kaddish uitgesproken, en wel door Joop Waterman die in 1943 in kamp Westerbork werd geboren. Hij maakte hier ook de bevrijding op 12 april 1945 mee.

Na de twee minuten stilte en vervolgens de Last Post leggen de schoolkinderen als eersten rozen op de rails, gevolgd door bloemlegging door overlevenden.
Provincie:
Tag(s):