vrijdag, 30. april 2010 - 22:46

Dodenherdenking rechtstreeks RTV Drenthe

Westerbork

RTV Drenthe zendt op dinsdag 4 mei een rechtstreeks verslag uit van de Dodenherdenking in voormalig Kamp Westerbork. Vanaf 19.35 uur komt de uitzending op radio en televisie direct vanaf het Nationaal Monument Westerbork. Annette Timmer verzorgt de presentatie

Meerdere oud-gevangenen van Kamp Westerbork werken mee aan de herdenking bij het Nationaal Monument. Zo levert Edith Nagel-Ossendrijver (1931) een bijdrage, samen met haar dochter Yoeke Nagel (1963) en kleindochter Sammy van der Weijden (1993).

Tijdens het uitbreken van de oorlog woonde Edith Ossendrijver met haar moeder Jeanette van Emden en zus in Bussum. Toen de deportaties begonnen, zijn de drie ondergedoken. Edith heeft op adressen gezeten in De Bilt, Utrecht, Voorthuizen, Stroe, Essen en Barneveld. De moeder van Edith is ook tijdens de onderduikperiode heel actief geweest in het verzet. Op 3 juli 1944 werd ze na verraad opgepakt en naar de strafgevangenis in Scheveningen overgebracht. Uiteindelijk is ze met het transport van 3 september 1944 vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Auschwitz weggevoerd en direct na aankomst vermoord.

Hetty Sluiter-Szper (1926) spreekt persoonlijke herinneringen aan de oorlog uit. Hetty Szper was zich er op 10 mei 1940 niet bewust van dat ze Joods was. Haar ouders stonden op de zogenaamde ‘Barneveldlijst’. De bezetter had beloofd deze groep van ongeveer 700 Joden niet naar de kampen in ‘het oosten’ weg te voeren. Vanaf 1 maart 1943 verbleven Hetty en haar ouders in Barneveld. Na zeven maanden werden ze naar kamp Westerbork overgebracht en op 4 september 1944 werd de hele ‘Barneveldgroep’ naar Theresienstadt weggevoerd. In dit kamp zijn Hetty en haar ouders op 8 mei 1945 bevrijd door de Russen.

Naast deze persoonlijke verhalen, leest de winnares van de dichter bij 4 mei-wedstrijd Martine Ouwersloot haar gedicht voor. Maarten Peters schreef voor deze gelegenheid het lied “Vragen zonder antwoord”.

De laatste bijdrage voor de twee minuten stilte is het “kaddisj”, uitgesproken door Joop Waterman die in 1943 in kamp Westerbork is geboren. Na de 2 minuten stilte volgt de “Last Post” en de kranslegging bij het Nationaal Monument.

De Dodenherdenking wordt na 20.30 uur de gehele nacht herhaald.
Provincie:
Tag(s):