zondag, 24. januari 2010 - 15:35

Dolend Ajax worstelt zich langs AZ

Amsterdam

(Elf Voetbal) PSV wordt er dit jaar wellicht kampioen mee, Ajax wist er vanmiddag het vege lijf mee te redden: een moeizame 1-0 overwinning. AZ was in de Amsterdam Arena verreweg de betere ploeg, maar door een doelpunt van Gregory van der Wiel bleven de drie punten in Amsterdam.

Voor Ajax-trainer Martin Jol was het duel de bevestiging dat er nog een hoop moet gebeuren in Amsterdam. Zonder Maarten Stekelenburg (net vader geworden), Demy de Zeeuw (geschorst) en Eyong Enoh (Afrika Cup) voetbalden de Amsterdammers vooral tegen zichzelf. De kansen die de thuisploeg kreeg ontstonden vooral uit toeval of opportuniteit. Of door de klasse van Luis Suarez, die een dag eerder nog zijn contract met een jaar (tot 2013) verlengde.

Een van de weinig echt uitgespeelde kansen leverde de enige treffer van de middag op. Gregory van der Wiel maakte de door hem zelf begonnen counter succesvol af. AZ had op dat moment al twee grote kansen om op voorsprong te komen gehad. Voor rust kon Ari de bal gemakkelijk inkoppen na een schot van Mendes da Silva op de lat. De spits kopte de terugspringende bal echter tegen Kenneth Vermeer aan. Na een uur spelen schoot El Hamdiaoui na wederom goed voorbereidend werk van Mendes da Silva van vijftien meter op de lat.

Het verschil tussen de Alkmaarders en de thuisploeg bleef ook na de 1-0 groot, dat vooral voor de neutrale toeschouwer het duel aantrekkelijk maakte. Ajax ging echter te slordig met de ruimte om die het kreeg, AZ probeerde tevergeefs met goede combinaties de Amsterdamse muur te slechten. AZ-trainer Dick Advocaat probeerde nog een gelijkmaker te forceren en bracht Jeremain Lens en Rasmus Elm in voor Ari en Maarten Martens. Jol reageerde door Aissati naar de kant te halen en de meer controlerende Gabri op het middenveld te zetten.

Voor Advocaat waren de rapen in de 78ste minuut helemaal gaar. Nadat Moreno, na een tackle op Suarez, de zesde gele kaart voor een AZ'er kreeg deze middag en de trainer daar aanmerkingen op had, werd hij door scheidsrechter Björn Kuipers naar de tribune gestuurd.

Ajax was in de eigen Arena overigens lange tijd niet in staat het cynisme bij het eigen publiek weg te nemen. Exemplarisch was de reactie van de harde kern op het warmlopen van de achttienjarige Hyun Jun Suk. Zijn eerste stappen werden met luid gejuich onthaald, en zijn naam werd al gescandeerd. Hij kwam uiteindelijk niet in actie.
Categorie:
Tag(s):