dinsdag, 25. mei 2010 - 14:42

Donaubrasem getraceerd bij vistrap in Roer

Roermond

Bij de vistrap bij de ECI-waterkrachtcentrale in Roermond is maandag de 50ste vissoort in de Roer gevangen. Dit heeft het waterschap bekend gemaakt.

Uniek is dat het de Donaubrasem betreft en het feit dat hij stroomopwaarts vanuit de Maas migreert richting Roer. Twee Donaubrasems maakten succesvol gebruik van de vistrap tussen de Roer en de Maas. De Donaubrasems werden aangetroffen tijdens monitoringswerkzaamheden van de vistrap. De twee exemplaren die gevangen zijn waren waarschijnlijk op zoek naar een geschikte paaiplaats. De gevangen exemplaren zijn volwassen. In mei 2010 werd de soort voor het eerst waargenomen in de Maas bij Nijmegen. In de Roer werd nog nooit eerder een exemplaar aangetroffen.

De Donaubrasem komt voort in grote laaglandrivieren is voor zijn voortplanting afhankelijk van grindbanken in snelstromende delen van de rivier. Een opvallend kenmerk van de Donaubrasem is de zeer lange anaalvin. Tot het oorspronkelijke leefgebied behoren de rivieren die uitmonden in de Zwarte en Kaspische zee waaronder de Donau en Wolga. In zijn oorspronkelijke leefgebied is de Donaubrasem zeldzaam en wordt bedreigd door kanalisering en waterverontreiniging. In Tjechië en Oostenrijk staat hij op de Rode Lijst.
Provincie:
Tag(s):