donderdag, 18. februari 2010 - 11:38 Update: 08-07-2014 1:05

'Donner laat starters ijskoud vallen'

Amsterdam

Vakcentrale FNV is woedend over de brief die minister Donner gisteravond naar de Kamer heeft gestuurd over de duizenden startende zzp’ers die ten onrechte van fraude zijn beschuldigd en worden vervolgd.

In zijn brief wekt Donner de suggestie dat hij de gedupeerden op allerlei manieren tegemoet komt. Hij volgt echter op geen enkele manier de aanbevelingen van de ombudsman en voert dus ook de motie van de Tweede Kamer niet uit.

Uit het rapport van de ombudsman blijkt zonneklaar dat de gedupeerde starters een eigen zaak zijn begonnen op basis van verkeerde informatie van de overheid. Als mensen vooraf hadden geweten dat de startersregeling op deze manier zou worden geïnterpreteerd door UWV en belastingdienst, dan was niemand er ooit aan begonnen.

De FNV vindt dat de minister de Kamermotie van vorige week moet uitvoeren en de aanbevelingen van de ombudsman zou moeten volgen. Alle dossiers zouden opnieuw bekeken moeten worden. Daarbij stelt de Ombudsman dat de bewijslast omgedraaid zou moeten worden. Dus niet de zzp’er zelf moet aantonen dat hij niet gefraudeerd heeft, maar het UWV moet maar aantonen dat er sprake is van fraude.

Bovendien zou het UWV excuses moeten maken aan alle gedupeerde zzp’ers voor de fouten die gemaakt zijn in het verleden. Daar waar terugdraaien van besluitvorming onmogelijk is, moeten gedupeerden worden gecompenseerd.

Duizenden zzp’ers zijn de afgelopen jaren vervolgd omdat ze zouden hebben gefraudeerd. Deze zzp’ers zijn door het UWV uitgenodigd om vanuit een WW-uitkering voor zichzelf te beginnen. Daarbij zijn zij slecht voorgelicht over het aantal gewerkte en niet gewerkte uren dat ze moesten opgeven. De FNV heeft dit probleem in 2009 aangekaart bij de Tweede Kamer, die vervolgens de Ombudsman heeft verzocht een onderzoek te verrichten.
Categorie:
Tag(s):