zondag, 18. juli 2010 - 14:47

Douane:Koop geen nepwapen in het buitenland

Den Haag

De Douane waarschuwt vakantiegangers geen imitatiewapens mee te nemen naar Nederland. ‘Men is strafbaar en wordt strafrechtelijk vervolgd, ook jongeren’, aldus de Douane.

Ieder jaar zijn er vakantiegangers die in het buitenland een nepwapen kopen en deze meenemen naar Nederland. Vooral in Zuid-Europese landen als Spanje en Griekenland zijn deze imitatiewapens gewoon te koop omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land.

In Nederland zijn imitatiewapens verboden en op het bezit ervan staat een forse straf. Het wapen wordt in beslag genomen en de bezitter krijgt een flinke boete.

Namaakwapens lijken sterk op echte wapens. Ze zijn bijvoorbeeld te koop als een speelgoedwapen of als onderdeel van een spelcomputer, maar ook als aanstekers in de vorm van pistolen of handgranaten. Op het eerste gezicht is het moeilijk om namaakvuurwapens te onderscheiden van echte, zelfs door experts.

De uiterlijke verschillen zijn minimaal. Criminelen maken hier dankbaar gebruik van. Bij een gewapende overval zien slachtoffers het verschil niet tussen een echt of een namaakwapen. Ook het tonen van een nepwapen in het openbaar, zelfs als spel, kan een agressieve sfeer of geweld uitlokken.

De komende zomermaanden controleert de Douane binnenkomende passagiers op Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam-The Haque Airport, Maastricht-Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Eindhoven Airport extra streng op namaakwapens.

Ook de vracht en postpakketten op luchthaven Schiphol wordt gecontroleerd om te voorkomen dat deze wapens op grote schaal Nederland binnenkomen. De Koninklijke Marechaussee ondersteunt de Douane tijdens deze actie.
Provincie:
Tag(s):