donderdag, 10. juni 2010 - 11:28

Drents Diep bezoekt vrouwen van Srebrenica

Assen

Bloemen voor Srebrenica. Zo heet de tweedelige documentaire over het werk van de Stichting Toekomst Overlevenden Srebrenica, STOS, uit Geeuwenbrug in Bosnië Herzegovina. Presentator Andries Ophof en cameraman Remco Kikkert reisden mee met initiatiefnemer Alok van Loon van STOS naar het land in voormalig Joegoslavië. Ze bezochten er projecten die door de stichting financieel worden gesteund. De stichting krijgt daarbij vanuit Drenthe
en Groningen veel steun.

De vrouwen van Srebrenica kweken bloemen. Vanuit Smilde zijn vorig jaar duizenden tulpen naar Srebrenica gebracht, die op de markten van Tuzla en Srebrenica zijn verkocht. De gemeente Winschoten ondersteunt het rozenproject. Ook die rozen worden op de markt verkocht. Met de teelt en verkoop van bloemen proberen de vrouwen weer kleur aan hun leven te geven. Bovendien kunnen ze op deze manier wat geld verdienen om van te leven. Veel van de vrouwen in het project hebben eind jaren negentig hun man, zonen en kleinzonen verloren in de oorlog in voormalig Joegoslavië. Ruim achtduizend mannen kwamen om, nadat ze door de Servische generaal Mladic van hun vrouwen waren gescheiden. Dat gebeurde rond het terrein van de Nederlandse soldaten van Dutchbat uit Assen. De mannen zijn begraven in verschillende massagraven. Graven die tot op de dag van vandaag nog steeds worden gevonden.

De stichting STOS probeert samen met de Bosnische organisatie Snaga Zene (Vrouwenkracht) getraumatiseerde vrouwen te helpen. Dat doen ze in hun centrum in de stad Tuzla. Daarnaast krijgen jongeren de mogelijkheid om een opleiding te volgen, waardoor ze meer kans krijgen op een baan. Maar de voortzetting van deze projecten hangt aan een zijden draad. Verschillende donoren, waaronder de Nederlandse overheid, stoppen met het beschikbaar stellen van geld. En dat is een ramp voor de Bosnische vrouwen, zegt STOS. Vijftien jaar na de oorlog is er nog steeds veel leed. Zeker voor de mensen die in vluchtelingenkampen wonen. Voor hen is de toekomst ongewis.

In twee delen laat het programma Drents Diep zien voor welke problemen de vrouwen van Srebrenica staan, hoe de situatie is vijftien jaar na dato en op welke manier er toch weer kleur wordt gegeven aan hun toekomst. Dinsdagavond 15 juni is de eerste aflevering. Een dag later volgt deel twee.
Provincie:
Tag(s):