donderdag, 1. april 2010 - 19:02

Drie aanhoudingen voor fraude met illegaal kansspel

Utrecht

De Politie Utrecht heeft op 16 februari drie mannen aangehouden voor het organiseren van een illegale lotto en het witwassen van de opbrengsten daaruit. De Belastingdienst legde aan de organisatoren een naheffing kansspelbelasting op van 1,5 miljoen euro. Dit heeft de politie Utrecht donderdag bekend gemaakt.

De afdeling Zware Criminaliteit van de Divisie Recherche van de Politie Utrecht deed onderzoek naar een criminele organisatie. Die organiseerde een illegale lotto in o.a. Utrecht, Bussum, Huizen, IJmuiden, Amsterdam, Alkmaar en Groningen. De organisatie maakte hierbij gebruik van een groot aantal tussenpersonen. Deelname aan de illegale lotto kon plaatsvinden via horecagelegenheden en gemakszaken, onder meer de stad Utrecht. De verdachten incasseerden de opbrengst van de loten. Vermoedelijk wasten ze de opbrengst vervolgens wit.

De hoofdverdachten van de organisatie zijn twee mannen in de leeftijd van 48 en 50 afkomstig uit Nieuwegein en Houten. Die waren ook actief in de vastgoedsector. Ze hadden een groot aantal panden in bezit in met name de stad Utrecht. Onduidelijk is of dit geld uit de illegale lotto zijn weg vond in het vastgoed van de beide verdachten.

Bij de aanhoudingen doorzocht de politie tevens vijf panden. Daarbij nam de politie bij de twee kopstukken thuis zeven vuurwapens, een hoeveelheid contant geld (ruim € 12.000,-) en twee exclusieve auto’s in beslag.

In dit onderzoek werkte de politie nauw samen met de Belastingdienst. De Belastingdienst liet beslag leggen op ruim 20 panden en banktegoeden van de hoofdverdachten. De Belastingdienst constateerde dat de organisatoren van de illegale lotto geen aangifte voor de kansspelbelasting hadden gedaan. De Belastingdienst is inmiddels begonnen met onmiddellijke invordering.
Daarnaast probeert het Openbaar Ministerie door toepassing van de zogenoemde Plukze-wetgeving ook nog om criminele winsten te ontnemen.
De beide hoofdverdachten zitten op dit moment nog vast.
Provincie:
Tag(s):