vrijdag, 1. januari 2010 - 10:28

Drukke jaarwisseling voor politie Drenthe

Regio

De jaarwisseling in Drenthe laat zich ook deze keer omschrijven als druk, maar onder controle, de oudejaarsnacht blijft voor de politie de drukste nacht van het jaar.

De politie kreeg in een etmaal meer dan het dubbele aantal incidentsmeldingen dan een druk weekeinde elders in het jaar. Zowel in de periode vooraf als in de nacht zelf werd nauw en op zeer goede wijze samengewerkt met gemeenten, brandweer en andere betrokken partijen.

De meeste meldingen die binnen kwamen waren gerelateerd aan branden en vreugdevuren. De brandweer heeft een drukke nacht gehad om al deze brandjes te blussen. De restanten werden door de gemeente opgeruimd. In de (voor)avond waren er verschillende brandjes op straat in de wijk Angelslo in Emmen. In Nieuweroord is een schuurtje uitgebrand en in Emmer Compascuüm heeft er een brand gewoed in een voormalig café. Een benedenverdieping van een slooppand aan Boekweitveld in Tweede Exloërmond heeft schade opgelopen door brand. Daarnaast heeft een woning aan de Heesackers in brand gestaan.

Zwaargewonden door vuurwerk bleven dit jaar uit. Een 23-jarige jongen is donderdagmiddag in Zweeloo gewond geraakt bij het carbid schieten. Hij kreeg een rondvliegend deksel in zijn zij. De man was aanspreekbaar, maar had veel pijn. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Een 41-jarige man uit Assen raakte gewond aan zijn borst en duim doordat er vuurwerk naar hem werk gegooid. De 31-jarige dader uit Assen is hiervoor aangehouden.

Ondanks de sneeuwval in sommige gedeelten van Drenthe bleven weergerelateerde aanrijdingen uit. Wel zijn twee beschonken bestuurders aanhouden. Zij hadden de toegestane limiet ruimschoots overschreden. Het rijbewijs van beide bestuurders werd ingevorderd.

Er waren geen noemenswaardige ordeverstoringen. Voor onderlinge ruzies en openlijke geweldpleging hield de politie in totaal tien personen aan. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond. In Beilen is bij een vechtpartij in een woning één persoon gewond geraakt. Hij werd met verwondingen aan zijn gelaat per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Waarbij voorgaande jaarwisselingen nog regelmatig vuurwerk naar medewerkers van hulpdiensten werd gegooid, deed zich dit nu nauwelijks voor.

Vanuit meerdere plaatsen in Drenthe zijn kleine en grotere vernielingen gemeld. In Beilen werd op het NS-station vernielingen gepleegd. Hoeveel vernielingen er in totaal zijn gepleegd deze jaarwisseling zal pas in de komende dagen duidelijk worden. Ook is nog niet te zeggen hoe zich dit verhoudt tot andere jaren.
Provincie:
Tag(s):