maandag, 14. juni 2010 - 15:01

Duits-Nederlandse samenwerking bij demontage Westerborkbarak

Westerbork

De Landrat van de Landkreis Leer de heer Bernhard Bramlage zal dinsdag , een bezoek brengen aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Reden voor dit bezoek is de inzet van Duitse jongeren bij de demontage van een barak uit kamp Westerbork.

Het bijzondere aan dit project is dat het grotendeels is uitgevoerd door Duitse jongeren. Dit is resultaat van een samenwerking van het Zentrum für Arbeit van de Landkreis Leer en het reintegratie bedrijf AKSR uit Rhauderfehn met het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Het Zentrum für Arbeit des Landkreises Leer is sterk gericht op een koppeling van arbeidsmarktintegratie met sociale integratie. Onderdeel is de Arbeitskreisschule Rhauderfehn die zich richt op scholing en integratie van werkeloze jongeren in achterstandssituaties. Wezenlijk in dit beleid zijn grensoverschrijdende projecten. Wederzijds leren kan een bijdrage leveren om vooroordelen te verminderen, met name ten aanzien van buitenlanders in de eigen omgeving. ‘Wie vrienden heeft in het buitenland is niet kwetsbaar voor vreemdelingenhaat in het eigen land’, aldus Landrat Bernhard Bramlage.

Voor de Arbeitskreisschule is het werken aan de demontage en terugkeer van de Westerborkbarak belangrijk om de geschiedenis van kamp Westerbork en haar betekenis, juist vanwege de nabije ligging, onder de aandacht te brengen in de Landkreis Leer. Vele Joodse vluchtelingen uit deze grensstreek die in de jaren dertig naar Nederland vluchtten om een veilig heenkomen te vinden, kwamen in 1939-1940 terecht in het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork. Evenals bijna 107.000 Nederlandse Joden zouden de meesten van hen later vanuit het Durchgangslager Westerbork met de deportatietreinen door de Landkreis Leer rijden richting de vernietigingskampen in Oost-Europa.

Dit en ook het verwerken van deze geschiedenis is belangrijk voor de regionale identiteit, aldus heer Bernhard Bramlage. Doel van het bezoek is om verdere stappen in de samenwerking met Westerbork te plannen.
Provincie:
Tag(s):