zondag, 2. mei 2010 - 20:56

Dutch Swing College Bankd viert 65-jarige bestaan met Freek de Jonge

Den Haag

De Dutch Swing College Band, 's werelds oudste nog spelende traditionele jazzorkest brengt ter gelegenheid van haar 65-jarige bestaan op zaterdag 8 mei een speciaal jubileumconcert in de Haagsche Dr. Anton Philipszaal.

Tijdens dit concert ontvangt de Dutch Swing College Band een aantal bijzondere gasten: Freek de Jonge, Laura Fygi, Mrs. Einstein en Dutch Swing College bandlid van het eerste uur Dim Kesber.

In Nederland was jazzmuziek tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s verboden. Een aantal jongeren wilden koste wat kost deze muziek behouden. Zij oefenden in het geheim, speelden illegale radio-uitzendingen na en waren vastbesloten om na de oorlog een school voor jazzmuziek op te richten: het Swing College.

Op de dag van de bevrijding, 5 mei 1945, had de Dutch Swing College Band haar eerste optreden. In de periode die volgde gaven de leden lezingen, organiseerden jazzbijeenkomsten en gaven les in jazzmuziek.

Sinds de band in 1960 een beroepsorkest werd heeft de Dutch Swing College Band vele prijzen gewonnen. Hieronder de Export Award, Gouden Notenkraker, Edison en de Bird Award. Inmiddels is DSCBand uitgegroeid tot een wereldwijd bekend jazz-ensemble.

De meest opvallende eigenschap van de Dutch Swing College Band is van het begin af aan altijd geweest een eigen, zeer herkenbaar, geluid. Dus eigen interpretaties, arrangementen of composities en geen kopieën van opnamen van oude Amerikaanse meesters.
Categorie:
Tag(s):