zondag, 13. juni 2010 - 16:16

Edward Gal en Moorlands Totilas verpulveren concurrentie

In de Kür op muziek, deze keer het tweede onderdeel van het Nederlands Kampioenschap voor dressuurruiters in de Zware Tour, declasseerden Edward Gal (Harskamp) en Moorlands Totilas de gehele concurrentie met een score van 88.150%.

De voorsprong van Gal op de nummer twee Bart Veeze (Lochem) met Stefano bedroeg in de Kür maar liefst ruim 14%. In de eindstand van dit NK, dat tijdens Outdoor Gelderland werd verreden, had Gal een voorsprong op Marlies van Baalen (Brakel) met BMC O'Jay, winnares van het zilver, van maar liefst ruim 22%. Op de kwaliteiten van Gal en Totilas staat geen maat en alle andere combinaties die aan dit kampioenschap deelnamen mochten deemoedig het hoofd buigen. Het bijna uitverkochte stadion op de terreinen van het landgoed Middachten genoot met volle teugen van de prestaties van alle twaalf combinaties, die er met elkaar voor zorgden dat zij de perfecte ouverture uitvoerden waarin de ster van de mondiale dressuursport in volle glorie kon gaan schitteren.

In de Kür liet Totilas zich weer eens van zijn allerbeste zijde zien. Alles lukte, zijn pirouettes waren mooi klein, de wissels lukten perfect, in piaffe en passage tartte de zwarte hengst de wetten van de zwaartekracht en in de galop werd het achterbeen zo sterk stuwend en dragend ondergebracht dat het leek alsof ze over het zand van de dressuurpiste zweefden. Met een combinatie aan de start die als allerbeste van de wereld gekenschetst mag worden lijkt het alsof de andere combinaties nog een lange ontwikkeling door moeten maken om maar in de buurt van de slagschaduw van Totilas te komen.

Daarmee wordt Marlies van Baalen toch onrecht aan gedaan. Met BMC O'Jay reed zij in de Grand Prix (die deze keer niet meetelde voor het NK), in de Special en in de Kür alle drie maal royaal boven de 70%. Volledig terecht stelde de amazone dan ook een heel fijn kampioenschap te hebben gereden. "Misschien waren de piaffe en passage in de Grand Prix Special iets flauw, maar vanavond in de Kür hebben we ze met veel elan uitgevoerd. Ik ben erg blij met deze zilveren medaille, die ik niet in gevaar wilde brengen door met BMC Phoebe van start te gaan. O'Jay is net iets safer en ik stond tweede en wilde tweede blijven", aldus de charmante amazone.

Bart Veeze reed een zeer gedurfde Kür en dat lef werd beloond met de tweede plaats in de wedstrijd en brons in het kampioenschap. "Eerlijk is eerlijk, ik had er van te voren op gehoopt dat ik me bij de eerste twaalf kon rijden om mij te plaatsen voor de Kür, maar dan derde worden is in één woord fantastisch", aldus Veeze, die deze prestatie behaalde met de elfjarige Stefano, die net als Totilas de hengst Gribaldi als vader heeft.
Voorzitter van de jury Wim Ernes was zeer onder de indruk geraakt van de Kür van Veeze. "Ik durf deze combinatie gerust de relevatie van deze titelstrijd te noemen. Zijn paard toont enorm veel expressie in de zware onderdelen. Daarnaast reed Bart zeer gedurfd en nam veel risico's, waarbij hij niet bang bleek om zelfs zijn podiumplaats in gevaar te brengen". Ernes doelde op een zeer moeilijk onderdeel. Veeze reed galopwissels om de twee op de volte, om vervolgens op de korte diagonaal over te gaan op changementen om de pas, en dit zonder enige hapering uitvoerde. "Ik heb Isabell Werth dat ooit eens zien doen en ik vond dat wel mooi, dus dacht ik: dat ga ik ook proberen. Gelukkig lukte het een keer perfect en ging het de tweede maal in de eners even fout, maar dat was mijn eigen schuld want ik kwam te laat met mijn hulpen", aldus de uiterst onbevangen ruiter.

Over Edward Gal was Wim Ernes uiterst kort: "In één woord een wereldproef". Dat was Gal volkomen met Ernes eens. "In de Special liep het niet fijn, maar vanavond was Totilas heerlijk ontspannen en het enige dat mij even stoorde was dat ik op een bepaald moment een heel kort moment achter de muziek aanreed".

Marlies van Baalen reed een keurige Kür, alleen kreeg zij op de korte zijde even last van spanning, omdat haar paard een tv camera die tussen de juryhokjes in stond wel beangstigend vond. "De tweede plaats is met Gal en Totilas in de wedstrijd het hoogst haalbare. We hebben ons best gedaan dat hoogst haalbare te bereiken en ik ben blij dat we daarin geslaagd zijn", was de reactia van Marlies.

Rabo talent van het jaar Lotje Schoots (Abcoude) sloot haar eerste Nederlandse titelstrijd bij de senioren met de merrie Reine B af op een meer dan voortreffelijke zevende plaats.
Categorie:
Tag(s):