dinsdag, 18. mei 2010 - 18:10

Eén jaar dadergezocht.nl

Friesland

Regelmatig vinden er in heel Fryslân misdrijven plaats waarbij de burger, die bijvoorbeeld getuige was van het misdrijf of anderszins waardevolle informatie heeft, een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van het misdrijf. Via opsporingsberichtgeving vragen het Openbaar Ministerie en politie het publiek om tips en informatie. Dit gebeurt via traditionele media, zoals televisie, radio en de krant. Maar ook nieuwe media spelen een steeds belangrijkere rol in opsporingsberichtgeving. De politie Fryslân beschikt met dadergezocht.nl sinds mei 2009 over een eigen opsporingssite. Aan deze site is een Youtube-kanaal en een twitter-profiel gekoppeld.

De site ging 18 mei 2009 online en sindsdien werden er ruim 148 zaken gepubliceerd, gemiddeld drie items per week. In een jaar tijd trok de site 148.830 unieke bezoekers, dit is een gemiddelde van 2800 bezoekers per week. Via dadergezocht.nl kwamen er ruim 80 tips binnen. Via Meld Misdaad Anoniem kwamen ook nog eens 41 tips binnen. Van de 148 gepubliceerde zaken werden er 26 opgelost. Daarnaast kreeg de politie via dadergezocht.nl ook tips binnen over zaken die niet op de website stonden gepubliceerd.

Aan dadergezocht.nl is een Youtube-kanaal gekoppeld. Op dit kanaal zijn de afgelopen maanden vier opsporingsfilmpjes geplaatst. Deze korte filmpjes trokken duizenden kijkers. De filmpjes over de overval op de Albert Heijn in Leeuwarden en de geweldsincidenten bij club Q werden in nog geen 24 uur tijd meer dan 15.000 keer bekeken.

Vanaf mei 2009 heeft dadergezocht.nl een eigen twitter-profiel, en twittert ze actief de items die op dadergezocht.nl gepubliceerd worden. Deze tweets op www.twitter.com/dadergezocht worden inmiddels door 680 mensen gevolgd, zogenaamde followers. Een groot deel van de followers woont in Fryslân.
Provincie:
Tag(s):