zaterdag, 22. mei 2010 - 19:25

Eén Nederlandse militair komt om, vier Nederlandse militairen gewond

Den Haag

In de Afghaanse provincie Uruzgan is rond 13.00 uur Afghaanse tijd een Nederlandse militair om het leven gekomen. Dit heeft de commandant der strijdkrachten generaal Van Uhm bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Het ongeval gebeurde toen een Nederlands Mercedes Benz (MB) voertuig getroffen werd door een aanslag met een geïmproviseerd explosief.
Hierbij zijn de 25-jarige korporaal der eerste klasse Luc Janzen, een Franse kapitein van het 3e regiment van de genie en een Afghaanse tolk gesneuveld. Vier Nederlandse militairen raakten gewond, waarvan twee ernstig.

Alle gewonde militairen zijn stabiel. De betrokken families zijn geïnformeerd. Korporaal Janzen en drie van de gewonde militairen zijn afkomstig van 42 pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers gelegerd in Oirschot. Eén gewonde militair is afkomstig van 12 infanteriebataljon regiment van Heutsz in Schaarbergen.

Een gecombineerde patrouille van Franse en Afghaanse militairen had de hulp van de Nederlandse eenheid ingeroepen. Zij hadden een geïmproviseerd explosief aangetroffen op ongeveer 10 kilometer ten oosten van Deh Rawod. De Nederlandse eenheid is hier naar toe gegaan en heeft het explosief geruimd.

Na het verlaten van de geruimde locatie is het Nederlandse voertuig op een ander geïmproviseerd explosief gereden. De MB reed als vierde voertuig in de patrouille. Het incident vond plaats vlakbij patrol base Anar Juy waar Afghaanse en Franse militairen zijn gelegerd.

Deze periode kenmerkt zich door een verhoogde activiteit van onze tegenstanders. Een herkenbaar patroon waar we ruim van te voren op anticiperen. Ondanks dat zijn aanslagen zoals deze nooit helemaal uit te sluiten, aldus generaal Van Uhm.

In het condoleanceregister dat het ministerie van Defensie op zijn website heeft geopend, laten demissionair minister Eimert van Middelkoop, Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm en secretaris-generaal Ton Annink weten diep geschokt te zijn: “Zij kwamen om door een laffe aanslag in Uruzgan, waarbij eveneens vier Nederlandse collega's gewond raakten. Wij leven ten diepste mee met de nabestaanden van de gesneuvelden.”

Foto: Korporaal der eerste klasse Luc Janzen.
Provincie:
Tag(s):