vrijdag, 23. april 2010 - 13:24 Update: 08-07-2014 0:31

Een semantisch model voor complexe computernetwerken

Amsterdam

Netwerken zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving geworden. Ook in het wetenschappelijk onderzoek wordt gebruik gemaakt van de toegenomen connectiviteit.

Onderzoekers delen grote databestanden, computerfaciliteiten en gespecialiseerde apparatuur, allemaal via netwerken. Steeds meer wetenschappelijke toepassingen hebben een betere servicekwaliteit nodig dan het normale, pakketgeschakelde internet kan bieden.

Sommige van zulke toepassingen genereren erg veel verkeer. Zo veel zelfs dat als dat verkeer over internet zou gaan, het niet vloeiend zou lopen of het andere verkeer op internet zou kunnen verstoren. Dit soort toepassingen hebben aparte verbindingen nodig buiten het internet om, zogeheten lichtpaden.

Idealiter vraagt een wetenschapper die grote hoeveelheden data wil versturen, om een lichtpad en wordt dat automatisch gegeven. Op dit moment worden zulke lichtpaden vooral nog met de hand ingesteld en dat kan enkele weken duren. Het pad door het netwerk moet worden vastgesteld en daarna moeten de details worden gecommuniceerd naar alle netwerkproviders, voordat het lichtpad ingesteld kan worden.

Jeroen van der Ham van de Universiteit van Amsterdam (UvA) beschrijft de Network Description Language, een model voor het beschrijven van complexe netwerken en technologieën. Dit model definieert een terminologie om netwerktopologieën te beschrijven.

Deze beschrijvingen kunnen worden gekoppeld aan beschrijvingen van andere netwerken, zodat een gedistribueerde omschrijving van het globale netwerk ontstaat. Deze gekoppelde beschrijvingen kunnen vervolgens gebruikt worden om het instellen van lichtpaden en optische netwerken te automatiseren.
Categorie:
Tag(s):