zondag, 2. mei 2010 - 16:43 Update: 08-07-2014 1:04

Eerste kampioenstitel voor FC Twente

Breda

(Elfvoetbal) Een apotheose zoals in 2007 werd het niet, maar een verrassende kampioen kent Nederland desalniettemin. FC Twente pakte zondag op de laatste speeldag van het seizoen de schaal na een afgetekende 0-2 overwinning bij NAC Breda in een duel, dat nooit een echte wedstrijd werd vanwege een te vroege rode kaart.

FC Twente was in de beginfase zoals verwacht beter en liet met goed positiespel NAC soms alle hoeken van het veld zien. Maar doorbijten deden de Tukkers niet. Daardoor bleven de Bredanaars in het duel en mocht Ajax blijven hopen op dat kleine wondertje.

Eerst was het Dwight Tiendalli die ruim over schoot uit zeer kansrijke positie, in de 14e minuut knalde de knap vrijgespeelde Kenneth Perez op de handen van Jelle ten Rouwelaar. Toen in het stadion de 1-0 van Ajax bij NEC met luid plagend gejuich werd begroet, leek FC Twente zelfs even van slag. Maar dé beslissende actie van de eerste helft zette alles op zijn kop.

Scheidsrechter Kevin Blom besloot in de 22ste minuut namelijk Csaba Fehér een directe rode kaart te geven, nadat hij met twee benen vooruit kwam inglijden op Theo Janssen. De middenvelder van de roodhemden liet zich ook niet onbetuigd, maar toch liet de arbiter hem onbestraft. NAC moest met tien man verder en het doel van Twente kwam steeds dichterbij.

Dat bleek helemaal toen uitblinker Bryan Ruiz een minuutje later - zoals het een ware kampioen betaamt - de 0-1 op het bord zette. Vanwege het numerieke overwicht kreeg Twente in de eerste 45 minuten nog vier grote kansen, maar het vizier stond niet scherp. Het echte moeten was er ook af bij de Tukkers, want NAC kon geen moment gevaarlijk worden.

Dat bleef zo in de tweede helft. In de 74ste minuut bekroonde Miroslav Stoch zijn slechte wedstrijd zelfs met een prachtgoal: 0-2. Omdat Willem II net op 2-2 was gekomen bij Roda, en NAC dus zelfs bij een verlies zeker was van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal, hoefden de Bredanaars niet meer en stond niets meer het eerste kampioensfeest in de historie van FC Twente in de weg.

De titel is volkomen terecht, want wie met 86 punten landskampioen wordt, laat geen ruimte open voor twijfel. Voor NAC ging het seizoen uit als een nachtkaars, omdat Roda in de slotfase nog op 3-2 kwam.