vrijdag, 8. januari 2010 - 19:56

Eigenaar boekhandel houdt zelf overvaller aan

Amsterdam

Een goede actie van de eigenaar van een boekhandel en enkele omstanders heeft vrijdagmiddag kort na 14.00 uur geleid tot de aanhouding van een 17-jarige overvaller.

De boekhandel aan Tussenmeer was kort daarvoor overvallen. Twee in het zwart geklede mannen kwamen met getrokken messen binnen en bedreigden het personeel en twee aanwezige klanten.

De daders graaiden geld uit de kassa en gingen er daarna rennend vandoor in de richting van de Baden Powellweg. De eigenaar van de winkel bedacht zich geen moment en zette direct de achtervolging in. Een aantal omstanders volgde zijn voorbeeld. Daardoor kon één van de twee overvallers worden aangehouden aan Langswater.

De gealarmeerde politie was snel ter plaatse en nam de 17-jarige Amsterdammer over. De man is ingesloten op een politiebureau. De tweede dader wist te ontkomen, vermoedelijk is hij gevlucht via het ijs ter hoogte van de Osdorperweg. Naar hem wordt nog onderzoek verricht. Bij de aanhouding tussen de flats van Langswater werden twee messen en - een deel van - de buit aangetroffen.

De politie is op zoek naar getuigen van de overval. Specifiek naar mensen die het tweetal hebben gezien voor de overval, toen zij zich bij de boekhandel hebben opgehouden. Getuigen kunnen zich melden via
09 00 88 44.

Korpschef Bernard Welten, die afgelopen maandag in zijn nieuwsjaarstoespraak zijn bezorgdheid uitsprak over de toename van het aantal overvallen in de regio, sprak van een bewonderenswaardige aanhouding. “Een beter voorbeeld van burgeringrijpen kun je niet hebben. De politie doet wat ze kan om overvallen terug te dringen, maar je ziet hoe belangrijk het is als burgers daarin meedenken én meedoen.”
Provincie:
Tag(s):