dinsdag, 6. juli 2010 - 14:17

Eikenspintkever besmet bomen in Hoogeveen

Hoogeveen

Aan de Mr. Cramerweg in Hoogeveen is de eikenspintkever aangetroffen. Deze kever tast jonge aanplant van eiken in het gebied rond de Mr. Cramerweg aan. Aangetaste bomen hebben bruine bladeren en groeien slecht. Alleen jonge, net aangeplante bomen, en bomen met een slechte conditie zijn vatbaar voor besmetting door de eikenspintkever.

Bij de reconstructie van de Mr. Cramerweg zijn veel nieuwe eiken aangeplant. Helaas is geconstateerd dat een groot aantal bomen is besmet door de eikenspintkever. De eikenspintkever zelf is schadelijk, maar daarnaast brengt hij een schimmelinfectie over waaraan een boom kan overlijden. Er is alles aan gedaan om de bomen te stimuleren zo goed mogelijk te groeien. Toch heeft de eikenspintkever kans gezien om nieuw aangeplante bomen te besmetten. Hoe dit heeft kunnen gebeuren wordt nu nog onderzocht.

Om er voor te zorgen dat de eikenspintkever geen verdere schade aanbrengt worden, zowel besmette als niet-besmette, bomen zo goed mogelijk verzorgd en beschermd. Gezonde bomen zijn namelijk minder vatbaar voor besmetting. Het streven is om zoveel mogelijk besmette bomen te laten overleven. Helaas zijn een aantal bomen niet meer te redden en worden deze verwijderd.

De eikenspintkever is niet gevaarlijk voor mens en dier. U hoeft de Mr. Cramerweg dus niet te mijden. Ook is er niet direct aanleiding om u zorgen te maken om uw eigen eiken. De eikenspintkever is alleen levensbedreigend voor jonge, net aangeplante, eikenbomen. U kunt zelf kijken of er ronde gaatjes zitten in de stam. Dit is meestal een indicatie voor de aanwezigheid van eikenspintkevers.
Provincie:
Tag(s):