donderdag, 25. februari 2010 - 10:54

Elektrische Opel van Rüsselsheim naar Genève

Het eerste prototype van de productie-Ampera werd vandaag voor het eerst elektrisch opgeladen aan het nieuw geïnstalleerde laadstation bij het hoofdkantoor van Opel.

De Ampera is een elektrische auto met grote actieradius (E-REV) en gebruikt de energie in zijn 16 kWh sterke lithium-ionbatterij om het eerste deel van de 600 kilometer lange rit van Rüsselsheim (Duitsland) naar de Autosalon in Genève (Zwitserland) af te leggen zonder daarbij CO2 uit te stoten.

Aan het stuur zit Gherardo Corsini, Director of Electric Vehicle Implementation bij Opel. “Ik kijk er echt naar uit om met ons eerste Ampera-prototype veel kilometers af te leggen tijdens zijn eerste test op de openbare weg,” aldus Corsini. “Met 370 Nm direct beschikbaar elektrisch koppel onder mijn rechtervoet, wordt het ongetwijfeld een boeiende en fluisterstille rit naar Genève.”

Wanneer de lading van de batterij na ongeveer 60 km laag is, wordt de interne verbrandingsmotor aan boord van de Ampera gestart om elektriciteit te genereren en de wielen — elektrisch — aan te drijven voor de rest van de rit.

Met een batterijaangedreven auto moet men een laadstation vinden en urenlang wachten tot de lege batterij weer is opgeladen voor men verder kan rijden. De Ampera biedt echter emissievrije elektrische mobiliteit zonder de beperkingen die conventionele elektrische auto’s met zich meebrengen. Hij kan naadloos en zonder onderbreking ruim 500 kilometer afleggen alvorens men de batterij moet opladen via een gewone contactdoos of brandstof moet tanken.

De lange rit van Rüsselsheim naar Genève bewijst dat het Ampera-prototype met vijf deuren en vier plaatsen als eerste auto van het gezin kan worden gebruikt, klaar om altijd overal naar toe te rijden. De serieproductie van de Opel Ampera gaat eind 2011 van start.

Opels eigen bloggers zullen de Ampera begeleiden op zijn eerste langeafstandstest in echte verkeersomstandigheden. Vanaf zondag 28 februari om 09.30 uur zullen er op de blog regelmatig updates verschijnen over de reis naar Genève. De reis duurt tot 3 maart, de dag voor het autosalon zijn deuren opent.
Categorie:
Tag(s):