donderdag, 13. mei 2010 - 13:00

Elephant Parade in Emmen geopend

Emmen

Onder grote publieke belangstelling is donderdag bij Dierenpark Emmen de Openluchttentoonstelling Elephant Parade geopend.

De Elephant Parade zet zich in voor de bedreigde Aziatische olifant. De officiële opening gebeurde door Marc en Mike Spits oprichters van de Elephant Parde, Hans Bosma algemeen directeur van Dierenpark Emmen, wethouder Henk Jumelet, kunstenaar Erik Zwezerijnen en Jacques D’Ancona. Gezamenlijk onthulden ze een olifantje. De aanleiding voor deze spectaculaire tentoonstelling is het 75-jarig bestaan van Dierenpark Emmen. Het kunstproject valt samen met Elephant Parade Londen, waar op dit moment meer dan 250 kunstolifanten het straatbeeld opvrolijken.

In Emmen staan er totaal 75 manshoge kunstolifanten in het centrum en het Dierenpark. De olifanten zullen ruim 3 maanden lang te zien zijn in Emmen. Na afloop van de tentoonstelling, in september, worden alle beelden geveild onder leiding van veilinghuis Christie’s. Met de vorige edities in Rotterdam (2007), Antwerpen (2008) en Amsterdam (2009) is in totaal al meer dan 1,5 miljoen euro opgehaald. De netto opbrengst van de veiling is bestemd voor de Elephant Family, de grootste organisatie ter bescherming van de Aziatische olifant ter wereld. Deze stichting is opgericht door Mark Shand, reisjournalist, filantroop en maker van de BBC-documentaire Queen of the Elephants.

Peter de Lange van Dierenpark Emmen: “Ons dierenpark bestaat dit jaar 75 jaar en dat gaan we groots vieren. De Elephant Parade is een geweldig initiatief, dat zich inzet voor de bedreigde Aziatische olifant. Het is een opzienbarende en feestelijke tentoonstelling, die prachtig aansluit bij ons park. Hier leeft namelijk de grootste olifantenkudde van Europa. En aangezien het thema van ons jubileum ‘Een Olifantastisch Jaar’ is, hebben we met de parade een geweldige aftrap.”

Ook de gemeente Emmen is enthousiast over de komst van de tentoonstelling: “We zeggen altijd ‘Emmen maakt meer mogelijk’ en dat maken we waar met deze internationale kunsttentoonstelling”, aldus burgemeester Cees Bijl van Emmen.

Tal van bekende kunstenaars, designers en BN’ers verbonden al hun naam aan de olifantenparade, zoals Corneille, Jan des Bouvrie, Diane von Furstenberg, Henk Schiffmacher, Tord Boontje, Ilse DeLange en Ans Markus. Markus, Kunstenares van het Jaar 2009, hebben voor de Elephant Parade in Emmen een kunstwerk beschilderd. Ook het internationale kunstenaarsgezelschap de Toyisten, initiatief van Emmenaar Dejo, maakten een ontwerp.
Provincie:
Tag(s):