woensdag, 23. juni 2010 - 21:20

Elephant Parade verhuist naar Dierenpark Emmen

Emmen

Alle kunstolifanten van de Elephant Parade verdwijnen per direct uit het straatbeeld van Emmen. Het grootste deel wordt deze week nog naar Dierenpark Emmen verplaatst. Dit hebben het college van burgemeester en wethouders en de organisatie van de openluchttentoonstelling gezamenlijk besloten na aanhoudende vernielingen aan de kunstwerken: “Ze moeten wel puntgaaf blijven voor de olifantenveiling op 9 september. Achter de hekken van het Dierenpark staan ze tenminste veilig.”

Sinds Hemelvaartsdag (13 mei) stonden 75 manshoge kunstolifanten in de Drentse stad: circa de helft in het Dierenpark Emmen, de andere helft in het centrum. De tentoonstelling vraagt aandacht voor de bedreigde Aziatische olifant. Van de kunstwerken die in de straten van Emmen stonden, zijn er de afgelopen weken minstens 10 beschadigd en vernield. Toen bleek dat ‘de veiligheid’ van de olifanten niet kon worden gegarandeerd, bood Dierenpark Emmen aan om alle kunstolifanten achter de hekken van het park te plaatsen.

“Heel jammer”, vindt Mike Spits, oprichter van de Elephant Parade. “We willen zo graag dat de tentoonstelling voor iedereen dag en nacht gratis toegankelijk is. Ons ideaal is laagdrempelige kunst, die het straatbeeld opvrolijkt en mensen verenigt. Bij onze tentoonstellingen in Antwerpen, Amsterdam en Londen kon dat ook gewoon.” Ook wethouder Henk Jumelet is zeer teleurgesteld. “Als gemeente vinden we het belangrijk om kunst dichtbij de mensen te brengen. We hebben de laatste tijd zoveel positieve geluiden gehoord van mensen die de olifanten in het centrum fantastisch vonden. Maar blijkbaar vindt een klein groepje het nodig om de kunstwerken te beschadigen. Echt ontzettend zonde.”

De gemeente is continu bezig geweest om oplossingen te zoeken voor het probleem. Er is zelfs nagedacht over 24 uursbeveiliging tot begin september, maar zelfs dit geeft nog geen garantie dat er niks wordt vernield. Dinsdag is daarom besloten om de olifanten uit het centrum weg te halen en ze naar de dierentuin te verplaatsen. Ook de kunstverzekeraar van Elephant Parade, Hiscox, adviseerde de olifanten niet langer op straat te laten staan.

Mike Spits is erg opgelucht: “Nu de olifanten allemaal veilig in het Dierenpark staan, kan iedereen van de organisatie weer goed slapen, hoop ik. Sommige sponsors hebben ervoor gekozen hun olifanten zelf in bescherming te nemen: zo komen er in de filialen van SNS Bank en bij opticien Greving & Greving een aantal olifanten te staan.”

Op 9 september worden alle kunstolifanten uit de Elephant Parade geveild. Een deel van de opbrengst gaat naar Elephant Family, het grootste olifanten-goede doel ter wereld. “We zorgen er natuurlijk voor dat alle beschadigingen dan hersteld zijn, en dat alle olifanten er tiptop uitzien”, zegt Spits. “Maar op een bepaald moment houdt het op: de restauratie kost ons nu al veel geld, waardoor er minder overblijft voor het goede doel! Door de olifanten binnen te plaatsen voorkomen we verdere beschadigingen en kunnen we ons volop storten op het herstellen van de olifanten die nu al in de werkplaats staan, zodat die alsnog een zo hoog mogelijk bedrag kunnen opleveren op de veiling.”

De perikelen rondom de gemolesteerde olifanten hebben de Emmenaren niet onberoerd gelaten. “De afgelopen weken hebben talloze mensen hun verontwaardiging en solidariteit getoond”, zegt Spits. “Zo hebben de kunstenaars Erik Zwezerijnen en Jacques d’Ancona zelfs een nachtelijke wake bij hun olifant gehouden.” Ook heeft het Drentse beveiligingsbedrijf Ophorst International Security B.V. belangeloos haar mankracht ingezet om de beelden te beschermen. Het bleek tevergeefs, maar: “het is wel fijn om te weten dat mensen zo meeleven”, vindt Mike.

De Elephant Parade is de grootste openluchttentoonstelling ter wereld die zich inzet voor het behoud van de Aziatische olifant. Gedurende enkele maanden veroveren honderden bontgekleurde kunstolifanten de straten van de stad. Iedere olifant is een uniek kunstwerk, beschilderd door lokale en internationale artiesten zoals Ans Markus, Tommy Hilfiger, Diane von Fürstenberg en Corneille. Een deel van alle opbrengsten van de Elephant Parade gaat naar Elephant Family, het grootste olifanten-goede doel ter wereld.
Provincie:
Tag(s):