maandag, 22. maart 2010 - 21:24

Emmen gaat stemmen opnieuw tellen

Emmen

Burgemeester Bijl van de gemeente Emmen heeft in overleg met vertegenwoordigers van de partijen in de gemeenteraad maandag besloten tot een controle op de correcte verwerking van de stemmen in de gemeente Emmen.

Aanleiding is de melding van enkele partijen, dat er voorkeursstemmen onjuist zouden zijn vewerkt.

Omdat de formele momenten om bezwaar te maken (5 en 9 maart) al verlopen zijn kan dit alleen op grond van het uitsluiten van mogelijke strafbare feiten. Om die reden heeft de burgemeester in overleg met de Hoofdofficier van Justitie hiertoe besloten. Over 14 dagen zal de burgemeester rapport uitbrengen aan de Hoofdofficier van Justitie en aan de raad. Op deze wijze wil de burgemeester elke twijfel over de integrariteit van de organisatie van de verkiezing wegnemen. De burgemeester verwacht dat het rapport aanwijzigingen zal geven over mogelijke verbeteringen om fouten zoveel mogelijk te voorkomen. Deze controle zal geen invloed hebben op de verkiezingsuitslag. Volgens de kieswet is deze inmiddels formeel vastgesteld.

Op dinsdag 16 maart liet de partij Wakker Emmen weten, dat er fouten zouden zijn gemaakt in de telling van de voorkeurstemmen in Erica. Bij twee stembureaus in het dorp bleek inderdaad een verschuiving van de voorkeursstemmen binnen de partijlijst te hebben plaatsgevonden. Daardoor kregen mensen op de lijst voorkeursstemmen toebedeeld, die voor een ander waren bedoeld. Er zijn geen verschuivingen tussen partijen geconstateerd. Op vrijdag 19 maart liet Wakker Emmen weten, dat er volgens hen ook fouten zouden zijn gemaakt bij stembureaus in Klazienaveen en Zwartemeer. Ook de Drentse Ouderen Partij (DOP) liet die dag weten twijfels te hebben bij de verwerking van voorkeursstemmen. Bij twee stembureaus in Klazienaveen en bij twee stembureaus in Zwartemeer bleken vergelijkbare verschuivingen te hebben plaats gevonden als in Erica was geconstateerd.

Omdat de burgemeester groot belang hecht een de integriteit van de verkiezingsorganisatie en hij alle twijfel wil wegnemen is tot deze controle besloten. De controle houdt in dat alle stemmen van 81 stembureaus opnieuw gecontroleerd worden. Daarnaast zal de verwerking in de processen verbaal gecontroleerd worden en tot slot de verwerking van de processen verbaal in het registratiesysteem van de gemeente. Op deze wijze hoopt de burgemeester duidelijk te krijgen hoe de fouten kunnen zijn ontstaan. Dit is ook van belang met het oog op de verkiezingen voor de Tweede kamer op 9 juni 2010.
Provincie:
Tag(s):