donderdag, 1. juli 2010 - 13:49

EOD ruimt 1000 kilo zware mijn in het Oostgat

Vlissingen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft begin volgende week de ruiming van een GC mijn gepland. ‘Deze Duitse invloedsmijn weegt ongeveer 1000 kilo en bevat 770 kilo TNT’, meldt Defensie donderdag.

Volgens de laatste berichten ligt de mijn in het Oostgat, op de vaarroute langs Vlissingen. De mijn is in april opgevist door een vissersvaartuig en vervolgens ongemarkeerd over boord gezet. In mei heeft de mijnenjager Hr.Ms. Middelburg de mijn gedetecteerd en tevergeefs geprobeerd hem te liften.

Defensie zal de invloedsmijn detecteren, identificeren, verplaatsen en zo mogelijk demonteren. Hiervoor worden naast de EOD ook duikers van de Koninklijke Marine, het duikvaartuig Nautilus en de AUV (Autonomous Underwater Vehicle) Remus ingezet.

Eerst wordt de mijn met sonar opgezocht, waarna duikers de mijn identificeren. Hierna wordt een hefballon op het mijnlichaam aangebracht en wordt de mijn tot zes meter onder het zeewateroppervlak gehesen. Duikvoertuig Nautilus zal de mijn hierna naar het westen van het Oostgat verplaatsen waar er wordt gekeken of de mijn kan worden gedemonteerd. Na demontage wordt de mijn naar een andere locatie gebracht en op een nader te bepalen moment vernietigd.

Tijdens het identificeren van de mijn en het aanbrengen van de hefballon wordt een veiligheidscirkel van 150 meter in acht genomen. Voor het transporteren en demonteren wordt een veiligheidscirkel van 1400 meter ingesteld.

Het Schelde Coördinatie Centrum en Traffic Center Steenbanken dragen zorg voor het handhaven van de veiligheidcirkels en waarschuwen de passerende scheepvaart tijdens de ruiming.
Provincie:
Tag(s):