woensdag, 19. mei 2010 - 23:06

Esther Ouwehand op bezoek bij Stichting Dierenvrienden

Schouwen-Duiveland

Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren Esther Ouwehand brengt op vrijdag 21 mei een werkbezoek aan de Dierenambulance van De Stichting Dierenvrienden Schouwen-Duiveland.

Ouwehand heeft de afgelopen maanden diverse opvangcentra en dierenambulances in heel Nederland bezocht om zo het vele werk dat hier –vaak door vrijwilligers- wordt verricht en de problemen die zij in de dagelijkse praktijk tegenkomen in kaart te brengen. Deze serie werkbezoeken zal uitmonden in een eigen initiatiefnota waarin allerlei voorstellen worden gedaan voor verbetering van het overheidsbeleid met betrekking tot de hulp aan dieren in nood.

Veel opvangcentra in Nederland kunnen nauwelijks het hoofd boven water houden en zijn meestal slechts toegerust voor de opvang van honden en katten. Jaarlijks worden in Nederland meer dan 75.000 honden en katten opgevangen. Het aantal knaagdieren, konijnen en andere diersoorten dat in opvangcentra belandt is onbekend. Voor deze dieren bestaan vrijwel geen structurele voorzieningen, en ook op Schouwen Duivenland is dat een probleem. Hoewel gemeenten verplicht zijn zorg te dragen voor de opvang van zwervend aangetroffen dieren binnen de gemeentegrenzen, wordt dit beleid lang niet in alle gemeenten structureel uitgevoerd. Bovendien beperkt de opvangplicht van de gemeenten zich tot een verzorgingsperiode van twee weken.

De Dierenambulance van de Stichting Dierenvrienden Schouwen-Duiveland houdt zich al ruim 5 jaar, de eerste rit was op 2 januari 2005, bezig met noodhulp aan dieren op het eiland e.o. en is hierdoor expert op dit gebied. Esther Ouwehand zal niet alleen met de medewerkers van gedachten wisselen, maar ook zelf meerijden op de ambulance. Ouwehand hoopt op deze manier een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de dagelijkse praktijk waar vrijwilligers die zich inzetten voor dierennoodhulp mee te maken krijgen, en de problemen waar zij tegenaan lopen.

De Partij voor de Dieren dringt sinds haar intrede in de Tweede Kamer aan op het ontwikkelen van landelijk overheidsbeleid voor de opvang van en de zorg voor zwerfdieren, gezien de gemeentegrensoverschrijdende aard van deze problematiek. Daarnaast pleit de partij voor het opzetten van een landelijk netwerk van gecertificeerde opvangcentra voor de verschillende diersoorten die in Nederland gehouden mogen worden. Esther Ouwehand: “De nood voor honden en katten is al hoog, zeker in de zomer. Dieren als konijnen, knaagdieren en reptielen kunnen op nog minder opvangplaatsen rekenen. De overheid moet hier haar verantwoordelijkheid voor nemen en dat doet ze niet.”

Na het bezoek aan de Dierenambulance verzorgt Esther Ouwehand de inleiding op de Zeeuwse première van Sea the Truth, de documentaire over de wereldwijde overbevissing van de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.

In Sea the Truth staat de conditie van onze zeeën en oceanen centraal. Toonaangevende wetenschappers geven aan dat als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten, de oceanen en zeeën binnen 40 jaar leeggevist zullen zijn.

Voor de documentaire werden opnamen gemaakt in New Foundland, op Bonaire, de Noordzee, de Azoren en op verschillende locaties in Nederland.

De film begint om 19.30 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. Na de film is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen aan Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren en Dos Winkel. Het programma eindigt uiterlijk om 22.00 uur.

De entree is gratis, maar ze horen graag vooraf of u komt via 0113-581257 of zeeland@partijvoordedieren.nl.

De Zeeuwse première vindt plaats in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg
Provincie:
Tag(s):