donderdag, 15. april 2010 - 12:12

Europees vliegverkeer in 'zak en as'

Schiphol

Het luchtruim donderdagavond om 18.00 uur ook in Nederland voor alle vliegverkeer gesloten. Dit is een uur eerder dan gepland. Onbekend is nog hoe lang de afsluiting duurt.

Aanleiding voor de chaos in het luchtruim is een aswolk die is vrijgekomen na een uitbarsting van een vulkaan op IJsland. De wolk drijft over een groot deel van Noord-Europa.

'As-waarschuwing'
Het KNMI in de Bilt heeft voor het eerst in zijn geschiedenis een specifieke waarschuwing voor vulkaanas uitgegeven voor het Nederlandse luchtruim.

In Schotland en Scandinavië zijn enkele vliegvelden donderdagochtend al gesloten. Luchthavens in Engeland kampen eveneens met enorme vertragingen omdat daar het luchtruim 's middags al werd gesloten.

Op Schiphol zijn vluchten naar Rusland, Scandinavië en Groot-Brittanië geannuleerd. Reizigers van- of naar de Verenigde Staten lopen flinke vertraging op omdat deze vluchten moeten worden omgeleid.

De aswolk die op dit moment boven Noord-Europa hangt kan schadelijk zijn voor de motoren van vliegtuigen waardoor ze beschadigen of zelfs kunnen uitvallen.
Provincie:
Tag(s):