zaterdag, 20. februari 2010 - 23:07 Update: 08-07-2014 1:05

FC Groningen wint strijd om linkerrijtje van onmachtig NEC

(Elf-Voetbal) De euforie bij NEC is weer voorbij. Na vier zeges op rij liep de Nijmeegse formatie tegen een zeperd van jewelste op en kan de hoop op het linkerrijtje weer even de ijskast in.

FC Groningen sloeg via Goran Lovre en Tim Matavz op de juiste momenten toe. Daar kon een nieuwe rode kaart van Leandro Bacuna niets meer aan veranderen.

Trainer Wiljan Vloet wilde dezelfde jongens een kans geven die de vorige twee thuisduels van NAC Breda en Willem II wonnen. Al moest hij noodgedwongen één wijziging doorvoeren. Jeffrey Sarpong kampte met een blessure aan de linkerknie, waardoor de weer herstelde John Goossens zijn basisplaats terugkreeg. Het bleek een keuze met risico, met fitte jongens op de bank. De ploeg oogde inderdaad vermoeid. Na ruim drie minuten trapte Goossens al op doel, maar het schot was te slap om doelman Luciano da Silva te verontrusten. Symbolisch voor de rest van de wedstrijd.

FC Groningen nam in de 8e minuut dan ook de leiding. Een corner van de linkerkant van Thomas Enevoldsen werd onvoldoende weggewerkt, waardoor Goran Lovre kon inkoppen. De bal had niet veel kracht en er stonden nog twee verdedigers op de doellijn, maar toch stond het 0-1. Veel overtuiging aan de thuiskant was er daarna ook niet. Zo mocht Danny Holla in de 24e minuut ongestoord vanaf de middenlijn oprukken en uithalen. Doelman Gabor Babos was kansloos geweest, maar de afstandpegel eindigde op de lat. Via Leandro Bacuna had FC Groningen voor rust ook nog verder afstand kunnen nemen, maar het eigen talent had pech in de afwerking.

Onder het massaal bezongen 'Bloed, zweed, tranen' vanaf de tribune poogde NEC na rust snel iets recht te zetten. Maar waar Mitchell Burgzorg het voor elkaar kreeg om de bal na twee minuten voor een leeg doel met zijn linker over te trappen, sloeg FC Groningen nauwelijks dertig seconden later toe. Een prachtige aanval eindigde via een slim passje van Morten Nordstrand naar Tim Matavz. De Sloveense clubtopscorer schoof zijn achtste van het seizoen binnen: 0-2.

Maar na 58 minuten leek het Heracles-scenario opnieuw toe te slaan bij FC Groningen. Leandro Bacuna, net terug van een schorsing na zijn rode kaart van twee weken geleden in Almelo, vergat zichzelf en trapte met een vliegende kamikazetackle vooruit Bas Sibum omver. Een dieprode kaart. Vloet offerde direct verdedigende middenvelder Arek Radomski en bracht in Saidi Ntibazonkiza een extra aanvaller. Maar veel garen spon de wissel niet. NEC was aanvallend machteloos en FC Groningen controleerde de wedstrijd met veel overtredingen en tijdrekken.

In de slotfase ging ook Pothuizen nog als diepe spits mee en lag het spel wel heel vaak stil vanwege diverse irritaties waarbij Björn Vleminckx een negatieve hoofdrol speelde. In de voorlaatste minuut tekende Erton Fejzullahu de onmacht aan Nijmeegse kant, door de bal voor een leeg doel opnieuw over te trappen. NEC was onmachtig.