zondag, 21. maart 2010 - 15:16 Update: 08-07-2014 1:05

FC Twente krijgt waarvoor het naar Eindhoven ging: 1-1

Eindhoven

(Elfvoetbal) Juist in de spannendste wedstrijd van het seizoen kwam alles samen wat dit voetbaljaar kenmerkt. Een goed voetballend PSV speelde gelijk tegen een uiterst effectief FC Twente: 1-1. De Tukkers hebben daarom vanaf nu de beste papieren om de nieuwe landskampioen te worden.

In het begin was overduidelijk te zien dat FC Twente een puntje wel prima vond. De Tukkers traineerden het spel, namen doeltrappen en ingooien langzaam en hadden geen zin er een op en neer golvende wedstrijd van te maken. Het initiatief lag dan ook bij PSV. De thuisploeg viel naar hartelust aan en kreeg de beste kansen.

Zo was Otman Bakkal in minuut 29 het dichtst bij de openingstreffer. De rechtspoot kreeg de bal op een presenteerblaadje van de mee opgekomen Jagos Vukovic. Vanaf de strafschopstip had de als rechtsbuiten geposteerde middenvelder alle tijd, maar besloot hij gek genoeg te gehaast en hoog over te schieten.

In minuut 36 woei een mislukte voorzet van Stanislav Manolev bijna in het doel. Keeper Sander Boschker tikte net over. De Bulgaar ging twee minuten voor rust alleen op de goalie af, maar Douglas greep op het allerlaatste moment uitstekend in. Trainer Steve McClaren had toen al zijn eerste wissel verbruikt. Dwight Tiendalli had geel op zak en dreigde tegen rood aan te lopen. De Engelsman nam hem tegen zichzelf in bescherming en haalde hem voortijdig naar de kant.

PSV ging veel beter met de hoogspanning op het duel om dan FC Twente. Als de bezoekers onder druk werden gezet, grossierden de roodhemden in rare terugspeelballen, uitverdedigen door het midden en vreemde capriolen. Zo kwamen de Tukkers nooit in de wedstrijd.

Daar betaalden ze in de tweede helft de tol voor. In minuut 49 kwam PSV op voorsprong uit een vloeiende aanval. De uitblinkende Orlando Engelaar vond de opstomende Manolev op rechts, die een goede voorzet produceerde. De volledig vrij staande Danny Koevermans hoefde zijn hoofd er maar tegen aan te zetten: 1-0.

FC Twente kreeg ineens in de gaten dat er van alles op het spel stond en ging meer vooruit voetballen. Dat was echter wel 50 minuten te laat. Op basis van die laffe en slappe eerste helft verdienden de Tukkers de gelijkmaker eigenlijk niet, maar die viel wel. En hoe. Een prachtactie van Bryan Ruiz bezorgde in de 73ste minuut de bal bij Blaise Nkufo, die niet nadacht en geweldig raak schoot: 1-1.

Het is dat Theo Janssen het vizier niet scherp had staan, anders was FC Twente er zelfs met drie punten vandoor gegaan. Balázs Dzsudzsák was aan de andere kant dicht bij de overwinning middels een vlammend afstandsschot.

Zo stond deze topper symbool voor het hele seizoen. PSV voetbalt het best, maar krijgt op de vreemdste en ongelukkigste momenten een goal tegen. FC Twente heeft bijna nooit het beste van het spel, maar aan een paar momentjes genoeg. Over een paar weken zal duidelijk zijn, of die enorme koelbloedigheid en effectiviteit de titel opleveren.