vrijdag, 27. augustus 2010 - 10:27 Update: 08-07-2014 1:03

FC Utrecht zet Celtic te kijk

(ELF Voetbal) Schotse topclub of niet, FC Utrecht heeft vernietigend uitgehaald tegen Celtic. Volslagen onverwacht, maar volkomen terecht wonnen de Domstedelingen in eigen huis met 4-0 en dat was genoeg om de groepsfase van de Europa League te bereiken.

Het werd de avond van Ricky van Wolfswinkel, de man die in een bloedvorm verkeert sinds het begin van het nieuwe seizoen. De spits scoorde tegen de Schotten drie maal, waarvan twee keer vanaf de strafschopstip.

Scheidsrechter Velasco Carballo had namelijk het lef om Utrecht in de eerste twintig minuten twee keer een penalty toe te kennen. Beide keren was de beslissing om naar de stip te wijzen terecht, maar niet iedere arbiter zou het hebben aangedurfd om ook daadwerkelijk die beslissing te nemen. Carballo deed het wel, voor het eerst in de elfde minuut na een overtreding van Jos Hooiveld, die veel te wild doorging op Michael Silberbauer.

Van Wolfswinkel benutte de pingel en kreeg na achttien minuten een tweede kans van elf meter. Dries Mertens snoepte de bal in de opbouw handig af van zijn tegenstander, ging alleen op het Celtic-doel af en werd neergehaald door keeper Lukasz Zaluska. Van Wolfswinkel maakte de 2-0.

Daarmee was de 2-0 nederlaag van een week eerder teniet gedaan en Utrecht zette daarna goed door. Mertens kopte vlak voor rust nog op de lat, maar direct na de pauze pakte Van Wolfswinkel de draad weer op. De spits kreeg de bal met zijn rug naar het doel in de voeten, draaide naar binnen en rondde heerlijk af in de verre hoek: 3-0. Barry Maguire maakte het feest compleet door van afstand droogjes de vierde treffer binnen te schieten.

En Celtic? Dat leek net zo verbaasd als iedereen over het wedstrijdverloop. De Schotten wisten letterlijk geen kans te creéren en pas na 81 minuten en 47 seconden kreeg Michel Vorm het eerste schot op het Utrecht-doel te verwerken. Al was schot een groot woord, want het rollertje van Marc-Antoine Fortuné had nauwelijks genoeg snelheid om de doellijn te halen. De Schotten stapten dan ook met de kin op de borst van het veld, Utrecht mag zich opmaken voor de Europa League.