zaterdag, 9. januari 2010 - 18:59

Feyenoord heeft eindelijk weer goed gras onder de voeten

Rotterdam

(Elf-Voetbal) Zoals alle Nederlandse eredivisieclubs bereidt ook Feyenoord zich in het buitenland voor op de tweede seizoenshelft.

In het Turkse Alanya werkt trainer Mario Been verder aan de ploeg, die Europees voetbal wil halen. ELF Voetbal volgt de Rotterdammers op de voet.

"Heerlijk hè?", zegt Mario Been als hij zaterdagochtend het trainingsveld van het Goldcity hotel in Alanya op stapt. De strakke, prachtig groene grasmat bezorgt de trainer een lach op zijn gezicht en dat is te begrijpen. Het is alweer even geleden dat Feyenoord op zo'n mooi veld kon trainen. De afgelopen week was het op Varkenoord een kwestie van oppassen op het bevroren trainingsveld, dat niet beschikt over veldverwarming. Van echt trainen was geen sprake. Ook in de laatste week voor de winterstop was het behelpen voor de Rotterdammers. Er kon zelfs niet getraind worden in de aanloop naar de duels met Willem II en AZ, tot ergernis van Been.

Onder de Turkse zon, zaterdagochtend is het zo'n graad of twintig, is het humeur van de trainer echter uitstekend. Hier kan hij een goede basis leggen voor de tweede seizoenshelft, waarin Feyenoord moet proberen de vierde plaats vast te houden en zich zodoende te plaatsen voor Europees voetbal. De trainingsweek in Turkije is belangrijk, want Feyenoord hervat het seizoen met lastige wedstrijden tegen VVV-Venlo (uit), sc Heerenveen of PSV-uit (beker) en Ajax (thuis).

Op zaterdagochtend mag Toine van de Goolberg zich uitleven. De looptrainer schotelt de spelers flink wat loopwerk voor, maar er wordt niet geklaagd. Sterker nog, er wordt alleen maar gelachen binnen de Feyenoord-selectie. Het contrast met vorig jaar, toen tijdens het trainingskamp in de winterstop de bom tussen spelers en trainer Gertjan Verbeek definitief barstte, is groot. 's Middags is er dan toch een eerste incidentje. Terwijl iedereen al bezig is aan de warming-up arriveert ook Stefan Babovic. De immer vrolijke Serviër heeft nu even geen pretoogjes en meldt zich schuldbewust bij Been. Zijn middagdutje had iets te lang geduurd en kamergenoot Sekou Cissé was hem al gevlogen zonder zijn ploegmakker wakker te maken. Na het lopen van twee strafrondjes mag Babovic zich bij de rest voegen. Het is het heetste nieuws van de dag.

De rest van de training wordt gevuld met een grote partij van elf tegen elf, waarbij Been zijn aanvallers en middenvelders meerdere keren wisselt. Op het andere veld ziet de coach dat Dani Fernández voor het eerst sinds hij op 13 september 2009 uitviel met een zware knieblessure weer op het veld traint. Langs het trainingsveld meldt zich intussen de gouverneur van Alanya, die teammanager Bas van Noortwijk een doos bananen (de lokale lekkernij) en een doos baklava overhandigt. Lachende gezichten alom. Even is er ernst als testspeler Sigourney Bandjar aan het einde van de training afhaakt. "Hij had wat kramp, maar ja, hij is bij Alex Pastoor (trainer Excelsior, red.) alleen maar vakantie gewend", zegt Been na afloop. En zo eindigde de trainingsdag zoals hij begon. Met een lach.
Categorie:
Tag(s):