maandag, 16. augustus 2010 - 10:56

Foodwatch: pannenkoekenmix uit plastic fles te duur

Pannenkoekenmix uit een plastic schudfles bakt niet sneller en levert geen betere pannenkoeken op dan de mix uit een pakje, maar de schudfles neemt wel een veel grotere hap uit je portemonee. Dit concludeert de consumentenorganisatie Foodwatch,

Voor de mix in de plastic schudfles betaalt de consument 3,5 keer meer dan voor de gewone mix. Foodwatch trof in beide verpakkingen een bijna identiek meelmengsel aan. De opgeblazen prijs kan niet worden verklaard uit de “hoge, verbeterde kwaliteit”

Ook geeft Koopmans aan dat de samenstelling van het bakmeel gewijzigd is en dat er minder zout in zit. Informatie die noch op het etiket, noch op de website terug te vinden is. Verder zou de bloem in de nieuwe mix zijn ‘geagglomereerd’ wat betekent dat de korrels van uniforme omvang zijn. Dat zorgt misschien voor minder klontjes in het beslag, maar is dit nodig? Oma maakte vroeger ook lekkere pannenkoeken zonder klontjes, zonder geagglomereerde bloem. Kwaliteit zit ook niet in de toegevoegde E-nummers (E341, E501ii and E552, oftewel voedingszuur, rijsmiddel en nog een anti-klontermiddel) noch in de maltodextrine, wat in de levensmiddelenindustrie meestal als vulmiddel wordt gebruikt. Foodwatch constateert dat Koopmans noch door de grondstoffen noch door de receptuur kan verklaren waarom minder mix zoveel duurder is.

De opgeblazen prijs van de Koopmans schudfles is een truc. Onder het mom van het aanbieden van een “keukenhulp” komt de producent weg met het verkleinen van porties, terwijl de prijs significant omhoog gaat. Het pak Koopmans van 400 gram kost € 1,05, de schudfles bevat 175 gram pannenkoekenmix € 1,59, dit is 3,5 keer zo duur. Deze truc wordt regelmatig toegepast door de levensmiddelenindustrie. Een aantal voorbeelden:

Een pot Hak Rode kool met appel van 680 gram kost € 1,18 (1,74/kg) terwijl een kleinere portie van 180 gram voor € 0,78 (4,33/kg) over de toonbank gaat, dit is 2,5 keer zo duur. Jozo tafelzout maakt het nog veel bonter, een klein potje van 125 gram kost € 0,29 en een kilopak € 0,40, oftewel 5,8 keer zo duur.

“Zo’n zinloze plastic schudfles verbetert alleen de omzet van Koopmans.” zegt Bart van Opzeeland van foodwatch. “Pas als Koopmans een echt verbeterde pannenkoekenmix zonder bijvoorbeeld E-nummers of vulmiddel gaat verkopen schiet de consument iets op met dergelijke zelfverklaarde verbeteringen van Koopmans.”

Wie eerlijk eten ook belangrijk vindt, kan via de website www.foodwatch.nl een e-mail sturen naar Koopmans om het merk te vragen voortaan eerlijkte zijn over zijn producten.
Categorie:
Tag(s):