dinsdag, 7. september 2010 - 20:24

Fortenmaand

Gelderland

Van 3 t/m 26 september vindt dit jaar de 17e editie van de Fortenmaand plaats. Tijdens de Fortenmaand openen ook forten, kastelen en vestingsteden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Gelderland hun deuren.

Zo zijn er activiteiten in Slot Loevenstein, Fort Vuren en KunstFort Asperen. De Fortenmaand staat dit jaar in het teken van het ontdekken van de Nieuw Hollandse Waterlinie aan de hand van de vestingsteden, forten, het landschap en de kastelen. Gelders gedeputeerde Annelies van der Kolk opent samen met haar Utrechtse collega de Fortenmaand.

In Gelderland is er genoeg te doen tijdens de Fortenmaand. Bij KunstFort Asperen-Acquoy verzorgt Arnout Visser een lezing/filmvertoning en verzorgt hij een workshop waar de deelnemers een glasobject maken. Dit zal tijdens het tweede weekend, op 12 september, plaatsvinden.

Tijdens het derde weekend organiseert Slot Loevestein op 18 en 19 september een workshop ijzersmeden voor kinderen vanaf 12 jaar. Het slot zal 18 september ook decor zijn voor diverse koren in allerlei genres tijdens het Koorfestival.

Fort Vuren zorgt elke zondagmiddag voor muziek. Te denken valt aan Harp & Luit, Franse Chansons en een meezingmiddag.

Het eerste weekend van de Fortenmaand staat in het teken van de Vestingsteden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Om dit themaweekend, en de Fortenmaand zelf, passend af te trappen, vindt er op 4 september een feestelijke opening plaats in de vestingstad Gorinchem. Dit is ook voor Gelderlanders een bezoek waard. De gehele dag zijn er diverse activiteiten en muzikale optredens in de binnenstad. Wie buiten onze provincie de Linie wil bezoeken is ook van harte welkom, bijvoorbeeld in Fort Vechten of het Muiderslot.

De forten zijn misschien wel de meest zichtbare elementen binnen de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar dit prachtige cultuurhistorische gebied heeft meer dan forten alleen. Om de bezoeker van de Fortenmaand dit jaar kennis te laten maken met de gehele Linie is de maand september in vier thema’s opgedeeld. In het eerste weekend staan de vestingsteden centraal, met als hoogtepunt de opening van de Fortenmaand in de vestingstad Gorinchem. In het tweede weekend van de Fortenmaand ontdekt de bezoeker de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het meest zichtbare, maar misschien ook wel het meest vergeten element van de Waterlinie is het prachtige landschap. In het derde weekend ontdekt de bezoeker daarom de verborgen groene strook van Nederland: het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Fortenmaand wordt afgesloten met een weekend waarin de kastelen centraal staan: de pareltjes van de Linie.

Meer informatie over onder andere de activiteiten, locaties en het laatste nieuws is te vinden op www.fortenmaand.nl of in de folder.
Provincie:
Tag(s):