donderdag, 2. september 2010 - 19:59

Fotografeer ‘De smaak van de 19e eeuw in Zeeland’

Op 11 en 12 september is het Open Monumentendag, een van de grootste culturele evenementen met landelijk een bezoekersaantal van 850.000. Ook in Zeeland trekt de Open Monumentendag ieder jaar weer vele tienduizenden bezoekers.

Zeeland is, gemeten naar inwonersaantal, de provincie met de hoogste monumentendichtheid van heel Nederland.

Dit jaar staat tijdens de Open Monumentendag ‘de smaak van de 19e eeuw’ centraal. Het is de tijd van de industriële revolutie en de ingenieurs, van nieuwe materialen en nieuwe technieken. Architecten zoeken hun inspiratie in oude bouwstijlen en geven daar een nieuwe vorm aan. De negentiende eeuw is de eeuw van de neostijlen: neogotiek, neoclassicisme en neorenaissance. Door heel Zeeland heen zijn hiervan prachtige voorbeelden te vinden.

Een handig hulpmiddel om een keuze te maken uit de vele monumenten die tijdens Open Monumentendag in Zeeland te bezoeken zijn, is het centrale bestand op www.openmonumentendag.nl/zoeken.

Op de gemeentelijke websites is ook de nodige informatie over de opengestelde monumenten te vinden. Sommige gemeenten geven eigen brochures uit. In en rond de monumenten worden vaak ook diverse activiteiten georganiseerd.

Het begrip ‘monument’ kan tijdens Open Monumentendag ruim worden geïnterpreteerd. Het kan ook om bijzondere gebouwen met een bijzondere geschiedenis gaan. Zo is bijvoorbeeld Het Schuitvlot, de tweede locatie van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) aan de Looierssingel 2 in Middelburg op 11 september tussen 10.00 en 17.00 uur voor iedereen te bezoeken.

Reizen per bus en boot in Zeeland is tijdens Open Monumentendag van zaterdag 11 september gratis. Dat betekent dat iedereen voor niets gebruik kan maken van het openbaar busvervoer en de fast ferries. De Provincie Zeeland vindt het belangrijk dat op deze dag iedereen het Zeeuwse culturele erfgoed kan bewonderen. Gratis openbaar vervoer helpt daarbij, een unieke situatie in Nederland.

Speciaal ter gelegenheid van Open Monumentendag in Zeeland is een fotowedstrijd georganiseerd. Aan de fotowedstrijd kan iedereen meedoen: jong en oud, professional en amateur. Vooral jongeren tussen 10 en 18 jaar worden opgeroepen om mee te doen. Maak een bijzondere, aansprekende, eigenzinnige of gewoon een heel mooie foto van een monument of historisch voorwerp uit de negentiende eeuw. De foto staat natuurlijk centraal. Maar denk ook eens na over een titel en een korte omschrijving waarom juist deze foto en dit object de smaak van de negentiende eeuw verbeeldt. Bijzondere invalshoeken worden op prijs gesteld. Stuur de foto per post of e-mail vóór 1 oktober 2010 naar de SCEZ en maak kans op een iPod. Wat is jouw ‘smaak van de 19e eeuw’?

De jury bestaat uit enkele mensen uit de erfgoed- en de fotovakwereld in Zeeland. Uit het totale aanbod aan inzendingen worden tien foto’s geselecteerd. Twee daarvan worden uitgeroepen tot winnende foto’s. De makers van deze foto’s ontvangen een prijs: een iPod.

De uitslag wordt bekend gemaakt in november 2010. De tien geselecteerde foto’s worden gepubliceerd op www.scez.nl en in de nieuwsbrief Zeeuws Erfgoed van maart 2011. Voor de fotowedstrijd is een reglement opgesteld. Hierin is onder andere bepaald dat per inzender niet meer dan twee foto’s mogen worden ingezonden. Voor het volledige reglement zie www.scez.nl/fotowedstrijd .
Provincie:
Tag(s):