dinsdag, 8. juni 2010 - 10:44

Friesland gentechvrije zone?

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand heeft maandag de provincies Flevoland, Friesland, Noord-Holland en Zeeland tot gentechvrije zones verklaard, door provincieborden te beplakken. Ouwehand vreest voor vermenging tussen transgene en gangbare teelten, nu de EU de teelt van de genetisch veranderde zetmeelaardappel Amflora van BASF heeft toegestaan. Volgens haar staat de keuzevrijheid van de consument op het spel.

Wie denkt dat de vermenging tussen transgene en gangbare teelten te controleren is komt bedrogen uit. Via kruisbestuiving door wind en insecten en door het achterlaten van ongeoogste aardappelen, zal de besmetting zich steeds verder uitbreiden.

In Friesland beplakte Ouwehand niet, zoals eigenlijk het plan was, het provinciebord bij Lemmer. Langs de snelweg zou een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Gekozen werd, na overleg met aanwezige Friezen, om een bord langs een minder drukke weg om te dopen. Het werd de weg tussen Kuinre en Wolvega, waarvoor overigens eerst nog een hoekje Overijssel gepasseerd moest worden.

De weg tussen Kuinre en Overijssel is een weg waar maximaal 80 kilometer gereden mag worden. Toch is het een relatief drukke weg. De kans is dus groot dat meer mensen de boodschap op het bord mee zullen krijgen dan wanneer deze langs de snelweg was geplakt: "Gentechvrije provincie". Esther Ouwehand denkt trouwens dat de Friezen, die doorgaans trots zijn op hun provincie, genetische manipulatie van gewassen op hun bodem niet snel zullen toestaan.
Provincie:
Tag(s):