maandag, 27. september 2010 - 8:51

Gedetineerden klagen over te weinig eten in gevangenis

De Commissie van Toezicht van de Penitentiaire Inrichting Haarlem laat weten dat zij ‘overladen wordt met klachten’ van gedetineerden met ‘honger’.

Dit meldt de Volkskrant maandag. De commissie heeft hierover een brief gestuurd naar de minister van Justitie Hirsch Ballin. In de brief schrijft de commissie ‘dat een grens wordt overschreden als mensen die aan de zorg van de overheid zijn toevertrouwd, aangeven dat ze te weinig te eten krijgen’. Volgens SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wordt er in meer gevangenissen geklaagd.

Gedetineerden krijgen naast hun lunch, een magnetronmaaltijd, dagelijks zes boterhammen. Dat is te weinig voor een fatsoenlijk ontbijt en diner, vinden zij. Ze krijgen nu niet meer iedere dag een half brood, maar om de dag.

‘Het kan zijn dat sommige gedetineerden nu minder eten krijgen’, zegt een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in de krant. ‘Maar gevangenen krijgen nog altijd een gebalanceerde maaltijd. Het basis voedselpakket, inclusief twee stukken fruit per dag, voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum.’

Volgens de zegsman kan het zijn dat sommige gedetineerden minder eten krijgen omdat er een nieuwe leverancier is. Gevangenen kunnen dan volgens de DJI om meer brood vragen. Volgens de krant krijgen zij dit in de praktijk niet.
Provincie:
Tag(s):