vrijdag, 1. januari 2010 - 15:11

Geen grote incidenten tijdens jaarwisseling Groningen

De Groninger politie heeft tijdens de jaarwisseling 50 aanhoudingen verricht in diverse plaatsen in de provincie Groningen. De aanhoudingen vonden plaats in Groningen, Veendam, Wagenborgen, Stadskanaal en Hoogezand. De meldkamer en het servicecentrum (0900-8844) van de politie kregen van 21.00 ’s avonds tot 7.00 uur ’s ochtends bijna 600 meldingen binnen.

Oudejaarsavond verliep bijzonder rustig. In de nachtelijke uren van Nieuwjaarsdag moest de politie wel diverse malen optreden. De aanhoudingen werden verricht voor onder meer strafbare feiten als (zware) mishandeling, openlijke geweldpleging, verzet bij aanhouding, bedreiging, openbare dronkenschap, brandstichting, rijden onder invloed, verboden wapenbezit, schennispleging, belediging, niet op bevel of vordering van de politie weggaan en het gooien van zwaar vuurwerk naar de politie.

Stad

Op de kruising Vondellaan met de Van Schendelstraat ontstond een groot vuur op het wegdek. Het vuur werd omgeven door een grote groep personen. Toen de politie optrad tegen de groep werden zij bekogeld met zwaar vuurwerk en andere voorwerpen. Twee agenten raakten tijdens het optreden gewond. Eén politieman werd met een hard voorwerp op zijn hoofd geslagen, terwijl de andere diender een steen tegen zijn hoofd kreeg. Beiden werden met hoofdletsel naar het ziekenhuis gebracht. De politie wist een man aan te houden, die verdacht wordt van het mishandelen van één van de agenten. Na een charge keerde de rust terug op de Vondellaan. Ten slotte werd een brandweerman met een steen bekogeld. Hij liep daarbij wonderwel geen verwondingen op. De agenten en de brandweerman doen aangifte.

Naast het optreden op de Vondellaan moest de politie kort en krachtig optreden in de omgeving van de Stoepemaheerd en de Voermanstraat in de stad. Op beide locaties werden zowel agenten als politievoertuigen bekogeld met vuurwerk en andere voorwerpen. De politie wist één verdachte in Beijum aan te houden. Bij de arrestatie raakte een politieagente gewond aan haar voet. Na charges van de politie keerde de rust weer terug. Ten slotte werden op de Grote Markt, de Gelkingestraat en de Poelestraat zeker vijf aanhoudingen verricht, omdat groepen en individuen elkaar te lijf wilden gaan. Daarnaast wilden sommige personen op vordering van de politie niet weggaan. Enkele mensen werden tijdens het politieoptreden gebeten door een politiehond.

Ommeland

In Veendam werden zeker tien verdachten aangehouden voor diverse strafbare feiten. Eén verdachte sloeg in Veendam een politieagente in het gezicht, omdat hij een bekeuring kreeg voor het niet tonen van zijn identificatiebewijs. De man werd met behulp van pepperspray overmeesterd. Hij werd ingesloten voor verzet bij aanhouding. De agente liep een kneuzing op in het gezicht. Een man, die in Hoogezand carbid afschoot, werd ook ingerekend. Daarnaast werden in Hoogezand twee verdachten aangehouden voor brandstichting. Ook werd een man agressief toen in Wagenborgen een brand geblust werd. Hij begon te vechten met een politieagent. De man werd ingerekend. Ten slotte brandde een café met bovenwoning aan de Lutjegasterweg in Grootegast af. De brandoorzaak is nog niet bekend. De bewoners waren niet thuis ten tijde van de brand.

Onderzoek

Van de 50 aanhoudingen werden 38 verdachten voor nader onderzoek ingesloten. Deze verdachten worden vandaag gehoord. De aangehouden verdachten betreffen 36 mannen en twee vrouwen. Het Openbaar Ministerie Groningen besluit vandaag en morgen welke incidenten / verdachten door middel van een snelrechtprocedure worden afgehandeld.
Provincie:
Tag(s):