dinsdag, 21. september 2010 - 20:58

Geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen bij brand Maastricht

Maastricht

Bij de grote brand op het terrein van Peters Recycling aan de Klipperweg op het industrieterrein Beatrixhaven in Maastricht zijn geen hoge concentraties gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De meetploegen van de brandweer hadden maandag al geadviseerd in verband met de rookontwikkeling uit voorzorg ramen en deuren dicht te houden. Hoge concentraties gevaarlijke stoffen werden niet gemeten. Het RIVM heeft dinsdagochtend uitgebreide luchtmetingen gehouden en de conclusie van de brandweer bevestigd. Eveneens heeft het vastgesteld dat er zich vooralsnog geen problemen voordoen voor de landbouw, zowel niet voor het grazende vee als de voor de gewassen in de omgeving.

De rookontwikkeling is in de loop van de nacht en de ochtend fors afgenomen. Maar dat neemt niet weg dat er nog steeds sprake is van rook richting Meerssen en Beek. De weerverwachting meldt voor vanavond een aantrekkende windkracht, die draait richting zuidwesten. Daardoor is mogelijk brandlucht in het centrum van Maastricht waarneembaar. Maar ook hier is het niet noodzakelijk om ramen en deuren dicht te houden.

De brand op het terrein van Peters Recycling is maandagmiddag rond 15.00 uur ontstaan in een van de houtshredders op het terrein. De stapel afvalhout die brand vatte heeft een afmeting van 50 bij 50 meter met een hoogte tussen de 10 en 15 meter. In totaal gaat om meer dan 3000 m3. Er zijn geen gewonden of slachtoffers gevallen. De regionale brandweer bestrijdt de brand met tientallen mensen en groot materieel. In eerste instantie werd gevreesd dat de brand zou overslaan naar een bedrijf in verf en oplosmaterialen dat ernaast ligt. Dit is echter niet gebeurd. De hoogspanningskabels die boven de brandende afvalberg hangen, bemoeilijkten het blussen maar zijn nog steeds in tact. Netbeheerder Tennet heeft een omleiding geregeld, waardoor er geen problemen zijn met de stroomvoorziening.

Tegen maandagavond waren de vlammen geblust, maar de kern van het sloophout smeult nog steeds. De brandweer kan dit moeilijk blussen, omdat ze niet bij de kern van de brand kan komen. Er om heen ligt namelijk een berg van circa 5.000 m3 houtsnippers. Daarom is dinsdag rond het middaguur begonnen met de afvoer ervan via een binnenvaartschip. Dit gaat uiterlijk tot woensdag in de vroege ochtend duren. Daarna kan begonnen met het blussen van de smeulende kern van de houtstapel. Tot dan wordt voorkomen dat de brand in de houtstapel weer oplaait.
Provincie:
Tag(s):