woensdag, 10. maart 2010 - 14:53

Geen Nederlandse betrokkenheid schietincident Kaboel

Den Haag

Een tweede onderzoek van het Openbaar Ministerie naar een ernstig schietincident op 7 augustus 2002 bij de Afghaanse hoofdstad Kaboel heeft geen aanwijzingen opgeleverd voor strafbare feiten gepleegd door Nederlandse militairen. Dit meldt Defensie woensdag.

De militairen kwamen na afloop van het incident ter plekke en troffen 11 gedode of gewonde personen aan.

Minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin en minister van Defensie, Eimert van Middelkoop, melden dit in antwoord op vragen van de Tweede Kamer. De Kamer reageerde hiermee op berichtgeving in het radioprogramma Argos, dat meerdere keren aandacht heeft besteed aan dit incident. Hierbij werd het vermoeden geuit dat de betrokkenheid van Nederlandse militairen anders was dan eerder door Defensie gemeld.

Het recente onderzoek heeft volgens het Openbaar Ministerie geen enkele onderbouwing geleverd voor de stelling dat Nederlandse commando's of andere Nederlandse militairen bij de schietpartij aanwezig waren. Het OM komt daarom tot dezelfde conclusie als in 2002, namelijk dat er geen aanleiding is voor het instellen van een strafrechtelijk onderzoek.
Provincie:
Tag(s):