zaterdag, 13. februari 2010 - 12:43

Geen rozen voor Valentijn

Stichting Natuur en Milieu roept alle Valentijnsgeliefden op om dit jaar geen rozen te geven. ‘Verklaar je liefde zonder rozen. Want veel rozentelers gebruiken illegale bestrijdingsmiddelen,’ zegt Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu.

De AID (Algemene Inspectiedienst), die de rozenteelt moet controleren, treedt niet op. Zaterdagmiddag 13 februari, de dag voor Valentijnsdag, besteedt het programma Argos op Radio 1 aandacht aan de giftige rozenteelt.

De AID moet de bloemensector controleren op illegale praktijken. De dienst gaat echter met fluwelen handschoenen te werk. Meer dan de helft van de door haar gecontroleerde rozentelers blijkt illegale bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Desondanks deelt de AID slechts een paar kleine boetes uit waar de telers om lachen. Het is onbegrijpelijk dat de AID niet ingrijpt en ervoor zorgt dat we verantwoorde rozen kunnen geven.

Mirjam de Rijk: ‘Er zijn nu al genoeg telers die bewijzen dat het ook zonder verboden middelen kan. Ik vind het zorgwekkend dat rozentelers, die jaren achter elkaar er op gewezen worden dat ze verboden gif gebruiken, nog steeds niet verbeteren. Dat is gevaarlijk voor hun eigen gezondheid, voor het personeel, dat is slecht voor het milieu en misschien ook wel op termijn vervelend of gevaarlijk voor de mensen die het kopen.’

Zeg het zonder rozen
Valentijnsgeliefden kunnen dit jaar op een simpele manier een signaal afgeven dat Nederland verantwoorde rozen wil in plaats van rozen met ongeoorloofde bestrijdingsmiddelen. Ga naar je bloemist en vraag om biologische rozen. Als ze die niet verkopen, wat waarschijnlijk het geval is, verklaar dan je liefde met andere biologische bloemen (bloemen waarbij geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn gebruikt).
Categorie:
Tag(s):